Szavak a végtelenbe

Pénteken a londoni Westminster-apátságban, a legnagyobb brit tudósoknak fenntartott térben, Newton és Darwin között helyezték végső nyugalomra a március 14-én elhunyt világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking hamvait. 

Kép forrása

A gyászszertartáson a nagyszerű tudóst Benedict Cumberbatch angol színész búcsúztatta, aki Hawkingot alakította a BBC egyik 2004-es televíziós drámájában, de megemlékezett az elhunytról Tim Peake brit űrhajós, Martin Rees királyi csillagász és Kip Thorne Nobel-díjas amerikai elméleti fizikus is. 
A családtagokon és a barátokon kívül Hawking ezer, sorsolással kiválasztott tisztelője vehetett részt a gyászszertartáson. A búcsúztatás részeként az Európai Űrügynökség állomásáról Stephen Hawking szavait az űrbe, a Földhöz legközelebbi fekete lyuk irányába sugározták. A néhai fizikus lánya, Lucy szerint az 1A 0620-00 jelű fekete lyuk felé elküldött szavak a béke és a remény üzeneteként szolgálnak az „egyetértésről és annak fontosságáról, hogy harmóniában kell együtt élnünk ezen a bolygón”. 
Hawking földi maradványait a Tudósok Sarkában, Isaac Newton és Charles Darwin sírja között helyezték végső nyugalomra, egy olyan helyen, amelyet csak a nagy tudományos áttörést elérő elméknek tartanak fenn, és ahol a legutóbbi két temetést 1937-ben, illetve 1940-ben tartották. Newtont 1727-ben temették el a westminsteri apátságban, a közelében nyugszik 1882 óta Darwin is. 
Hawking sírja fölé emlékkő került, ezzel a felirattal: „Itt nyugszik az, ami halandó volt Stephen Hawkingból 1942-2018”. A kőre karcolták a fizikus egyik leghíresebb egyenletét is. 
Howking halála után, március 31-én lakóhelyén, Cambridge-ben, a St. Mary templomban, búcsúztattákm el a tudóst. A család korábban azt közölte, úgy fogják megrendezni a búcsúztatást, hogy a hívőknek és a nem vallásos résztvevőknek is megfelelő legyen. Stephen Hawking ugyanis ateista volt, és nem hitt a halál utáni életben.