Kedvencünk, a Balaton-felvidék

Bemutatták Zóka Gyula A Balaton-felvidék című képes albumát Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban. A kötet a gyönyörű táj természeti kincseiről, épített örökségéről, növény- és állatvilágáról ad keresztmetszetet.

Kép forrása

A Balaton-felvidék természeti kincsekben gazdag táj, amely mindig tud újat mutatni – mondta a szerző. Az album képanyaga újszerűen mutatja be a Balaton-felvidék történetét, természeti szépségét, geológiai képződményeit, kulturális emlékeit, néprajzát és a tájhoz kapcsolódó legendákat. A Keszthelyi-fennsíkon, a Tapolcai- és a Káli-medencében, a Tihanyi-félszigeten és Balatonkenesén készült képek felidézik a legendákat és dokumentálják a történelmi eseményeket. Az albumban egyebek mellett a tihanyi apátság 1055-ben kiadott alapító leveléről készült fotó is látható. Felvétel készült a Veszprém-völgyi apácák monostoráról. 
A Balaton-felvidékhez számos népmese, legenda kapcsolódik: a színes album lapjain megjelenik a Kisfaludy-ház felett található badacsonyi rózsakő képe, amely a helyi legenda szerint a varázserővel bír. Népmesei magyarázata van a balatonudvari temető 18-19. századból származó szív alakú, népi barokk stílusú mészkő sírköveinek is. Az ország egyetlen halászkápolnája – a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna – a negyven halász történetét őrzi.
A falvakról készült fotók nagy része légi felvétel, emellett a dombtetőről, kilátó tetejéről készült képek nyújtanak panorámát a felvidékről. Az albumban megtalálhatók a Szent György-hegy híres építményei, a Tarányi présház és a Lengyel-kápolna.
A Balaton-felvidék bányáiról több fotó is készült: Sümeg határában az őskori tűzkőbányáról, a mogyorósdombi kovakőbányáról, a Hegyestű bazaltbányáról, amely jelenleg geológiai bemutatóhely, a badacsonytördemici elhagyott bányáról, ahol a bányászok tiszteletére emlékművet állítottak. 
Az album ismertetőszövegét Matyovszky Márta írta, a kötet szerkesztője Nádori Attila. A gazdag képanyagot tartalmazó, reprezentatív kötet a Kossuth Kiadó gondozásában magyar és angol nyelven jelent meg.