Unod a mesét? Kiabálj!

A Tedd tönkre ezt a könyvet! kiadványhoz hasonlóan a Pösze nyuszi és más történetek írója újabb interaktív könyvet alkotott, mellyel a gyerekek a hallottak, olvasottak hatására „rosszalkodhatnak”, vagyis tevékeny részesei lehetnek a meséknek. Balázs Ágnes, aki színész létére számos mesekönyv írója ezúttal arra veszi rá a gyerekeket, hogy Pösze nyuszi hatására legyenek fegyelmezetlenek. Azt hiszem, nem adott nehéz feladatot.

Kép forrása

„Ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, kiabálhatsz!” – ajánlja Balázs Ágnes könyve célközönségének, vagyis a gyerkőcöknek. Mert ebben az új kötetben minden lehetőség megvan a fegyelmezetlenségre, rosszalkodásra. A szerző – gondolom – a kiadóval közös terve szerint több részt is megjelentet majd, a sorozatnak pedig a Mesék örökmozgóknak lett a címe. A korábbi részben, mely A beszélő kutya címet kapta, hasonlóan a mostanihoz, olyan utasításokat találhatunk, melyek a mesét hallgató, olvasó gyereknek is szerepet kínálnak. A több fejezetből álló kiadványban nemcsak egy pösze nyuszi, de medvebocsok, sőt füllentő egérkék is szerepelnek.  
Balázs Ágnes író saját honlapján így foglalja össze a Mesék örökmozgóknak-széria lényegét: „A sorozat meséi azoknak az óvodás-, illetve kisiskoláskorú gyermekeknek szólnak, akik nehezen tudnak megülni egyhelyben. (…) A kiemelt szavak elhangzása után a kisgyermek egy előre megadott mozgássort, instrukciót hajt végre; leguggol, elfut egy kijelölt bútorig, tapsol, ugrál, kiabál.” 
Úgy látom, hogy egy kicsik és nagyok, gyerekek és szülők, nevelők által már régóta várt, csak eddig ki nem mondott igény valósul meg az író kötete révén: csemetéink végre a vidám és tanulságos mesék teljes jogú részesei, aktív átélői, formálói lehetnek.