Ezt a könyvet add az ara kezébe!

Amióta Woody Allen elkészítette az Amit tudni akarsz a szexről, de sosem merted megkérdezni című meghökkentő fantáziával felturbózott filmjét, nem kell (?) gondolkodni útmutatónak szánt ismeretterjesztő könyvek címein. Ez persze baj, de a házasság témája van annyira népszerű, hogy még ezt az amúgy elcsépelt trükköt felhasználva is sikeres lehet Czank Lívia Igen! Minden, amit az esküvőről tudnod kell című kötete.

Kép forrása

De ha már tematika és filmek, akkor Czank Lívia újságíró új könyve kapcsán említhetjük a „Bazi nagy görög lagzi”-t és permutációit. Mert valóban így van: a házasság, mint téma nagyon népszerű. Nem akarom senki kedvét elvenni, de a megköttetett nászok közel fele válással végződik. A vágy mégis erősebb, és mára ott tartunk, hogy ha a házasságnak nem is, de a házasságkötésnek rendesen kultusza lett. (Abba most nem mennék bele, hogy az „egész felhajtásnak” mennyi köze van az anyagi, üzleti, kereskedelmi háttérhez.) Ez a kultusz hívhatta életre az Igen! Minden, amit az esküvőről tudnod kell című könyvet. A házasságkötések eleganciáját és meghitt hangulatát külső megjelenésében is erősen megidéző kiadvány nem véletlenül kapta meg az tavalyi Ünnepi Könyvhéten az Ismeretterjesztő-kiadványok kategóriában az okleveles elismerést. 
Czank Lívia egy alkalommal egyebek mellett így beszélt házasságkötésekről szóló könyvéről: „A célom az volt, hogy valóban egy hasznos könyv kerüljön a párok, menyasszonyok, sőt, minden nő kezébe. Olyan témák vannak benne, amelyek nem csak esküvőknél hasznosak.” Ezzel a szerző vélhetően arra célzott, hogy a könyvben szereplő, főként a szervezés, protokoll, illem, dekoráció, ételek, italok, helyszínek, egyházi és hivatali szertartásrendek témáinak megismerése nemcsak a házasságkötésnél, hanem az élet további szakaszaiban is használható.