Ösztönrodeós kamaszok

Addig panaszkodtak a mai szülői generáció tagjai korunk kamaszaira, hogy végül azok mindenre csak nemet mondtak és folytatták a bulizást, a balhékat, a hétvégi partik végeláthatatlan sorát. Totth Benedek Holtverseny című könyvében egy csapat tizenéves menekül előre az életben, sorsuk, mindennapjaik látszólagos céltalanságával, frusztráltan, bajmágnesként vonzva a balhékat. Az öttagú gang elképesztő kalandsorozatot él meg, ahogy a magyar tinik zöme, itt az idő, hogy betekintsünk sajátságosan vakmerő és durva világukba.

Kép forrása

Be kell vallani: félünk a mai kamaszoktól. Félünk tőlük, mert nem ismerjük őket, nem látjuk a jövőjüket. És főként félünk tőlük, mert egykori tinédzser önmagunkat látjuk bennük és tudjuk, hogy az a sok tévedés – vagy az, amit annak hiszünk – amit most ők elkövetnek, az mai, tapasztalt, öreg eszünkkel szinte mind kivédhető lenne. 
Totth Benedek nagyot robbantott Holtverseny című könyvével, és ha ez nem is az ősrobbanás, vagy annak rokona, mindenesetre egy tini szívet, lelket értő íróról van szó, aki nemcsak, hogy érti és éli a tizenévesek életét, de nem is fél tőlük. A Holtverseny egy kamaszokból álló baráti társaság ’road movie’-ja, melyben pokoljárásnak tűnő fordulatok mentén ismerkedhet meg az olvasó a csapat viselt dolgaival, tagjainak őrült életével. A szerző eddig ugyan „csupán” fordítóként és szerkesztőként jeleskedett, de első regényével egy csapásra felírta magát a mai modern magyar regényírók közé. Tehetsége nemcsak abban nyilvánul meg, hogy szinte már az első mondatoktól kezdve örvényként rántja az olvasót a sodró lendületű históriába, hogy ott a legifjabb korosztály szlengjével, nemtörődömségével, lazaságával, apokaliptikus erejű nihilizmusával itassa át a lapokat. Totth abban is zseniálisat alkotott, hogy egy szimpla ifjúsági regénybe inzertált egymagukban is ütőképes műfajokat, így például krimit és thrillert.
Niki, Zolika, Bója, Kacsa és a történetet egyes szám első személyben mesélő narrátori alany számos észvesztő és meredek kaland során bizonyítja be, hogy igazi világvégi lény, zsigeri ösztönrodeós és katasztrófába katapultált junkie, de alakjai mégis elpusztíthatatlanok, jöhetnek gyilkosok, maffiózók, perverz alakok, ők mindent túlélnek, hiszen holtversenyben vannak jövőben kiteljesedő, majdan erős és okos önmagukkal.