Bevált recept, újabb korban

MEGJELENT: 2018. május 15. | SZERZŐ: Vape

A sikereses Gordianus-sorozata közben, a régi receptjét követve újabb korszakban tár fel félig igaz gyilkossági ügyet Steven Saylor. Az ókori magánnyomozó történetéhez képest A holtak méltósága című krimi korszakot és földrészt ugorva nyújt izgalmakat.

Kép forrása

Valós eseményeken alapuló bűnügyi regény, sőt mindjárt egy sorozat. Ez nem más, mint Steven Saylor amerikai író világhíres szériája, melyben Gordianus, a történelem első magánnyomozójaként derít fényt rejtélyes ügyekre, gyilkosságokra – kezdtük az amerikai írót híressé tevő sorozat ajánlóját még tavaly tavasszal. Azóta jó pár részét bemutattuk: Római vér, A végzet fegyvere, Catilina rejtélye, Venus kezében, Vesta-szüzek háza, vagy a Caesar ítélete vagy a Caesar trónja című kötetet a sok közül. 
Most azonban rátaláltunk arra, hogy néhány évig miért is szüneteltette sikersorozatát Saylor. A Gordianus-szériát ugyanis egy időre félbehagyta az amerikai író, de természetesen egy újabb történet és könyv kedvéért. Ez A holtak méltósága, ami szintén a történelem, az irodalom és az élénk fantázia ügyes keveredése. Saylor ugyanis a gordianusi recepten nem változtatva, létező szereplők és valódi bűntettek felhasználásával írt meg egy olyan lenyűgöző történetet, ami a kiadó szerint, mostanra Caleb Carr A halál angyala című mesterművével vetekszik. A sztori viszont a 19. században zajlik. 
A történet 1885-ben játszódik, amikor a félelem városává teszik a gyors meggazdagodás és vad álmok reményével kecsegtető texasi Austint az úgynevezett „Cselédirtók”. Első áldozatuk egy mulatt házvezetőnő, akit az ágyából kirángatva gyilkolnak meg. Ezt követően még hat nővel végeznek, köztük a szép szőke Eula Phillipsszel, Will Porter banktisztviselő szerelmével. Porter a tragédia után összetörve elköltözik a városból. Tíz évvel később azonban már híres íróként él New Yorkban O. Henry néven. Múltja borzalmaitól viszont továbbra sem tud szabadulni, sem követelődző zsarolójától. Egy titokzatos levél miatt visszautazik Texasba, és egy szadista gyilkos nyomába ered. Közben szembenéz saját meggyötört elméje démonaival is, és természetesen mindeközben megdöbbentő dolgokra jön rá…Megosztás