Hajdúságban táboroznak az írópalánták

Az idén hetedik alkalommal rendezik meg a Hajdúböszörményi Írótábort július 10. és 14. között. 

Kép forrása

Ványai Anita a Hajdúsági Irodalmi Kör titkára, a táborozás szervezője emlékeztetett arra, hogy első alkalommal 2011-ben tartották meg a találkozót negyven résztvevővel. Az elmúlt években a résztvevők száma százharminc, száznegyven főre nőtt, ezzel a HÍR az ország legnépesebb tehetséggondozással foglalkozó írótábora lett.
Az íróiskolák vezetőinek létszáma is folyamatosan bővült. Az idén a költészet íróiskolát Áfra János, Babiczky Tibor, Deres Kornélia, Kemény István, Magolcsay Nagy Gábor és Sopotnik Zoltán vezetik, a próza iskola irányítói pedig Berta Zsolt, Csobánka Zsuzsa Emese, Lanczkor Gábor és Vörös István lesznek – ismertette a részleteket a tábor szervezője.
Ványai Anita elmondta azt is, hogy főleg középiskolás diákok érdeklődnek a tehetséggondozó tábor iránt, de a részvételt tizennégytől kilencvenkilenc éves korig mindenkinek ajánlják, akik szívesen foglalkoznak vers- és prózaírással.
A tábor zenei közreműködői az idén Nági, a Ruby Harlem zenekar, Pély Barna és Jász Andris, illetve Takács Nikolas lesznek – jelezte Ványai Anita, hozzátéve: a rendezvény utolsó napján díjazásban részesülnek a legkiemelkedőbb tehetségek, akik a könyvjutalmon kívül lehetőséget kapnak különböző folyóiratoktól publikálásra, a következő évi írótáborban pedig térítésmentesen vehetnek részt.
Magam sohasem vettem részt efféle összejövetelen, így azután el sem tudom képzelni, mire mennek a nebulók, pontosabban az írópalánták a táborozással.  Gondolom, négy nap alatt meglehetősen nehéz dolog elsajátítani a mesterséget, viszont – minden bizonnyal – számtalan lehetőség adódik összeismerkedni egymással, s egymás összes eddig még kiadatlan művével. Egy kiadós elméleti előadás után pedig nem is lehet jobb egy még kiadósabb esti gyakorlati egyfelvonásosnál.