A múlt századról ír Darvasi László

A huszadik századot összegző nagy regény írásába kezdett Darvasi László. Az ötvenhat esztendős József Attila-díjas szerző a Magvető Caféban rendezett esten három tekintélyes részletet is felolvasott készülő könyvéből. 

Kép forrása

Darvasi nem kímélte a hallgatóságát – amúgy az esten megjelent a hazai irodalmi élet megannyi kiválósága – és mondandója hemzsegett a nem gyermekfülnek szánt szavakból. Olyan malacságokkal tarkította mondandóját, hogy – bevallom – magam is belepirultam. No, de sebaj, nem ez volt a lényeg. A felolvasás után rendezett beszélgetés során elmondta, a könyvnek még nincs címe, de ez számára nem jelent gondot, mert rendkívül könnyen adja a címeket. 
„Fogalmam sincs, mikor leszek készen – mondta – tart, ameddig tart. Kis evezőcsapásokkal haladok a tenger közepén. Nem családi történet, minden az agyamból jön, meg a fantáziám gyártja.” Hogy mekkora lesz a mű terjedelme, azt egy adomával mutatta meg: amikor Nádas Péter elkezdte önéletírását, már ezer oldalnál tartott, pedig még csak hároméves volt.
Darvasi rendkívül termékeny író, húsznál is több könyve jelent meg eddig, rendszeresen publikál, nemcsak a saját nevén, tárcái jelennek meg Szív Ernő néven és a sportcikkeket ír Eric Moussambani aláírással.
Néhány éve megismerkedett a halál közelségével: légiósbetegséget kapott kétoldali tüdőgyulladással, ami főleg a légkondicionálóban jelen lévő legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozók által terjed. Az önkívületi állapot életre szóló élményt jelentett, fantáziaképekkel, látomásokkal tarkítva.
Darvasi 1986-ban diplomázott szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán. 1986–1989 között Hódmezővásárhelyen és Szegeden általános iskolai pedagógusként dolgozott. 1989-től a Délmagyarország munkatársa, 1992–1993 között kulturális rovatvezetője volt. 1990–1998 között a szegedi Pompeji című folyóirat szerkesztője volt. 1993-ban az Élet és Irodalom főmunkatársa lett.
Több műve megjelent franciául, németül és hollandul.
Színházi bemutatkozása, 1993. november 27.én volt a Debreceni Csokonai Színházban. A Vizsgálat a rózsák ügyében című darabot Pinczés István rendezte. Több művének ősbemutatója később is a cívisváros színházában volt. Prózái közül többet is – A titokzatos világválogatott (Nemzeti Színház, 2008) vagy a Trapiti (Kolibri Színház, 2005) – színpadra alkalmaztak.