Lapáton

MEGJELENT: 2018. május 22. | SZERZŐ: László T. András

Megjelent Novák Miklós könyve, a Lapáton, amely a sportregény műfaján keresztül enged betekintést a kajak-kenu sportág hétköznapjaiba.
     

Kép forrása

A szerző, a Magyar Idők sportrovatának vezetője, a sportág szakírója, a csütörtöki bemutatón hangsúlyozta, nem botránykönyvet írt, szereti a kajak-kenut, tiszteli a benne élőket, s a szereplők kitalált személyek. Ahogy fogalmazott, a sportújságírók a munkájuk kapcsán sok olyan dologról, eseményről szereznek tudomást, amelyeket a napi cikkírás során nem lehet elmondani, s ő ezzel a könyvvel kísérletet tett arra, hogy ezeket megossza.
A könyv nem bántó vagy személyeskedő, de kellő szigorral és izgalmasan dolgozza fel a sportágbeli eseményeket. A kötet ajánlójából – amely Vass István Zoltán tollából született – kiderül: a regény főszereplője egy tehetséges kajakos, Molnár András, aki megannyi viszontagságon megy keresztül. A rádióriporter sorai alapján az igazi konfliktusokat – túl az emberi önzésen – a dopping okozza, amely ebben a sportágban is megjelent.
Novák Miklós elárulta, hogy a könyv írása során egyeztetett Tiszeker Ágnessel, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjével, aki személyesen is megjelent a bemutatón. A szakember hangsúlyozta, a doppingügyek soha nem fekete-fehérek, mindig emberi drámák, helyzetek állnak egy-egy eset mögött, s ez a szépirodalmi mű is leginkább a történések érzelmi oldalát mutatja be. Úgy véli, hogy nagyon fontos erről a témáról beszélni, s reméli, hogy sportolók is elolvassák majd a könyvet.
A bemutatón ott volt Foltán László olimpiai bajnok kenus is, a szerző az ő gondolatát választotta a könyv mottójául, amely így hangzik: „Az önértékelésünkhöz fontos, hogy feszegessük a határainkat, próbára tegyük magunkat. Ám az észérvek a sportban sem mentesítenek a döntések morális súlya alól.”
A Sophia Nostra Kiadó gondozásában megjelent Lapáton 2900 forintba kerül, és a Líra-hálózat boltjaiban kapható.Megosztás