A bakancslista ezer arca

Haldokol a kedves olvasó? Vagy csak simán unatkozó milliomos? Netán leleményes, firnyákos csóró, aki egy hátizsákkal szokta körbebarangolni a Földet? Nos, akár így van, akár úgy, mai ajánlatunk a Bakancslista című, rendkívül impozáns kötet, mely nem kevesebb, mint ezer valóban felejthetetlen, s ami még fontosabb, kihagyhatatlan úticélt kínál. Hogy mindennek mi köze a haldokláshoz? Rögtön mondjuk…

Kép forrása

Jack Nicholson és Morgan Freeman 2007-es filmje óta fogalommá vált az angolszász nyelvterületen használt, a film címéül szolgáló „bakancslista” kifejezés. Azóta mifelénk is ezt a szót használjuk, amikor tudjuk, hogy belátható időn belül meg kell halnunk, de ez-és-ezt még előtte meg kell tennünk, de csak amúgy is, ha úgy gondoljuk, hogy életünket mindenképpen meg kell színesíteni valami egészen egyedi élménnyel. A film sikere óta hazánkban is elburjánzott azon könyvek száma, melyet ezen tematika alapján szerkesztettek, lásd a 100 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz, vagy 100 nagylemez, amit meg kell hallgatnod mielőtt meghalsz, stb. 
A Bakancslista – 1000 kihagyhatatlan úti cél a nagyvilágból című kötetnek egy jó csokorra való szerzője van, világjáró bloggerek, utazási hobbisták, gasztrokulturális megszállottak, újságírók. Az ő leírásaikban és az általuk készített fantasztikus fotók alapján kaphatunk rátekintést a világ ezer csodálatosan szép tájáról. A meglehetősen vaskos, és ennek megfelelően rendkívül tartalmas, lenyűgözően szépen kivitelezett kötet szerkesztői úgy határoztak, hogy az Északi-sarktól a Déli-sarkig tart majd az ezer állomásos út. A Föld számtalan országának legszebb részeire, méltán híres természeti és épített csodáira felhívó kötetben nemcsak kívánatos úti célok, hanem világutazáshoz szükséges praktikák, illetve kisebb-nagyobb megoldandó feladatok sorát is csatolták. Egy biztos: aki a Bakancslistában ajánlott utak csak felét végigjárja, az már elmondhatja, hogy nem élt hiába.