Börtönben a könyvtári szarka

MEGJELENT: 2018. április 10. | SZERZŐ: Rácz

A közelmúltban hírt adtunk egy hazai könyvtárosról, aki úgy gondolta kiegészíthetőnek fizetését, ha a rábízott köteteket nem közkönyvtárnak, hanem egyéni prédának tartja, s az értékesebbjeit eladogatja az interneten. Nos, hasonló példa külföldön is akad. 

Kép forrása

Tizenkét hónapos börtönbüntetésre ítélte egy walesi bíróság Elizabeth Macregort, aki – társával együtt – több száz könyvet lopott el a helyi könyvtárból. Az enyves kezű asszony a walesi Hirwaun könyvtárában vállalt munkát. Az amúgy csodálatos Rhondda Cyon megyei Pontypridd Könyvtár munkatársai azonban felfedezték, hogy néhány hónapon belül számos kötet eltűnt a polcokról.  
A gyanú az új munkatársra terelődött, s amikor a rendőrség átkutatta a Macregor otthonát, sok száz elveszett könyvet fedezett fel a lakásban, illetve a ház körül a kertben, mindenféle dobozokban, tárolókban. Mint utóbb kiderült, a könyvtári szarka az eBay-en próbálta eladni a könyveket.
Tragikus eleme is van a történetnek: Elizabeth Macregor a házkutatás hírére megkezdte a bűnjelek megsemmisítését, s mire a rendőrök megérkeztek már egy csomó könyv lángolt az épület hátsó udvarán, s ezt – mivel a az igazságszolgáltatás menetének akadályozásaként értelmezte a bíróság – külön is felrótták a tettesnek. Megosztás