Könyves tavasz

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján megjelent a Könyvkultúra Magazin idei első, nyomtatott száma. Az évek óta dinamikusan fejlődő könyvpiaci fellendülésre is reagálva folyóiratunk ez alkalommal népszerű és aktuális témákat, megjelenéseket, könyves eseményeket mutat be.  

Kép forrása

Magazinunk tavaszi számából megtudhatja, aki eddig nem tudta volna, hogy Új elnök került a könyves szövetség élére. Dr Gál Katalint választotta meg elnökének a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a szintén pályázó Kocsis András Sándor eddigi elnökkel szemben. De megtudhatjuk azt is: Hogyan lehet egy 21. századi gyerekből olvasót nevelni? Várfalvy Emőke cikkéből kiderül, hogy az olvasás nem trendi. Legalább is ha megkérdezünk egy tetszőleges általános vagy középiskolást, szinte biztos, hogy ezt a választ adja. Főleg, ha az illető fiú. Pedig olvasni jó. A kérdés az, hogyan lehet ezt a mai kamaszoknak eladni? Maradván a témánál, Simon Krisztina mutatja be Béres Judit könyvét: Azért olvasok, hogy éljek! S az írásból megtudhatjuk, melyik volt előbb, az írás vagy az olvasás? 
Persze, nem mindent lehet elolvasni. A legendás Voynich-kézirat például ellenáll minden megfejtési kísérletnek. Pedig szinte hetente jelenthetnénk az újabb és újabb megfejtési javaslatokat. Mostanában is felbukkant egy ötlet. Megfejtették volna a rejtelmes tizenötödik századi szöveget?
A kódfejtésről meg mindjárt asszociálhatunk a matematikára arról pedig eszünkbe juthat az Obádovics-féle Matematika könyv. Bálint Botond szellemes kritikája nyomán az is kedvet kap a matematikához, aki amúgy azt hiszi, nincs tehetsége a számokhoz. 

A sok érdekesség közül még ide idézném a királyi palotával kapcsolatos cikkünket, ami, a királyi rezidencia háború utáni újjáépítése, és mostanában tervezett átépítése között von ívet. 

Az online folyóirat legizgalmasabb cikkeiből összeállított negyedévi válogatás ingyenesen jut el partnereinkhez, hozzáférhető a jelentősebb könyvtárakban, illetve a Kello könyvesboltjaiban.