Nyit a Könyvfesztivál

Április 19-én nyit és 22-én zárul a huszonötödik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A megnyitót megelőző órákban még sok standnál szorgoskodnak a kiállítók, de több helyen már mindennel elkészülve várják az érdeklődőket.  

Kép forrása

Évente jó hatvanezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol csaknem ötvenezer kötet kötet és több száz újdonság, illetve huszonöt ország közel száz neves alkotója, valamint négyszáz hazai és határon túli magyar író, tudós, művész várja a könyvbarátokat. 
A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat. Persze az érdekes programok a felnőttek birodalmából sem hiányoznak. Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, beszélgetések, játékok, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják a közönséget. 
A Fesztivál keretein belül tizennyolcadik alkalommal lesz most megrendezve az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja. Hasonlóan csatlakozik a rendezvényhez a Könyvtáros Klub, a közel háromezer könyvtárost megmozgató szakmai fórum, illetve kicsit távolabbról a Kis Könyves Éj, a független könyvesboltok éjszakája. 
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendége a német Daniel Kehlmann, ő veszi át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat. Ugyancsak hagyomány, hogy évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió, Észak-Európa országai és Törökország fogadták el a fesztivál meghívását. Két évvel ezelőtt a magyar szervezett könyvpiac 220 éves évfordulóját ünnepeltük. A 2016-os könyvfesztivál díszvendégeként Szlovákiát köszöntöttük Budapesten. 2017-ben a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatta be kortárs irodalmát és kultúráját. 2018-ban Szerbia lett a Fesztivál díszvendége.
A rendezvény valamennyi programja ingyenes, viszont annyi jó könyvet kínálnak a kiadók, hogy érdemes teli pénztárcával érkezni…