Tanácskoznak a honismerők

Érdekes, könyvtárosok számára különösen is izgalmas rendezvényről adott hírt a Honismereti Szövetség. A tájékoztató szerint április 20-22-e között Gödöllőn, a Szent István Egyetem Kollégiumában tartják meg a XVII. Országos és Regionális Honismereti Kiadványszerkesztői Konferenciát. 

Kép forrása

Számtalan honismereti, helytörténeti, lokálpatrióta egyesület működik könyvtárakban, számtalan könyvtáros van, aki efféle kiadványok szerkesztésével bíbelődve járul hozzá egy-egy közösség identitásának megőrzéséhez, megtalálásához. Két okból is érdekes lesz számukra a tanácskozás. Egyrészt azért, mert a konferencia témája ezúttal

a hagyományok átörökítése a honismeret – helytörténeti kiadványokban. S ez a terület éppen az, amit a legtöbb efféle kiadvány szerkesztője céljául megfogalmazott. Másrészt azért is érdekes lehet az összejövetel, mert a szervezők az egyes témák feldolgozásához az adott terület kiemelkedő szakembereit kérték fel. Előadásaikhoz kapcsolódtak a helytörténeti kutatók és kiadványszerkesztők korreferátumai, bemutatva a helyi eredményeket, alkalmat adva a tapasztalatcserére is. E konferenciák eredményeként gyarapodott a történeti kiadványok száma. Sőt, az előadások egy-egy fontos részterület feltárásával hozzájárultak nagyobb kutatási területek feldolgozásához. 
Az eseményt a Honismereti Szövetség, az Érdy János Honismereti Egyesület és az MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezete közösen szervezi. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.