Cselszövők nyomában

MEGJELENT: 2018. április 13. | SZERZŐ: Vape

Tíz év után tér vissza az ókori római krimik legnépszerűbb alakja. Gordianus, a magánnyomozó ezúttal Steven Saylor legújabb regényében, a Caesar trónja című kötetben dolgoztatja meg elméjét cselszövők után nyomozva.

Kép forrása

Sosem fogy ki az ügyekből a történelem első magánnyomozója – ezt szinte minden egyes alkalomkor elmondhattuk Steven Saylor híres sorozatának egyes kötetei esetében. Így egyebek közt a Caesar ítélete, a Próféciák köde, vagy Az Eltűnt Massiliában című regényeknél is. 
Hosszabb szünet után most ismét érvényes korábbi kijelentésük, hiszen újra nyomoz az ókori Rómában Gordianus. Steven Saylor ezúttal a történelem leghíresebb gyilkosságát helyezi középpontba. 
A történet szerint Rómában járunk Kr. e. 44-ben, nem sokkal martius idusa előtt. A római szenátus által élethosszig diktátornak választott Julius Caesar megkegyelmez maradék ellenségeinek és megjutalmazza barátait. Elhagyni készül a várost, hogy légiói segítségével meghódítsa a Pártus Birodalmat. Indulás előtt azonban akad néhány elintéznivalója.
Gordianus már víg „nyugdíjas” napjait tervezgeti, amit ügyektől mentesen, visszavonultan szeretne eltölteni. Miután évtizedekig nyomozott különféle összeesküvések, gyilkosságok és ármányok ügyében, ez igazán kijárna neki. Csakhogy martius 10. napjának reggelén előbb Cicero hívja magához, majd Caesar is. Mindketten ugyanaz kérik: derítsen fel egy esetleges összeesküvést a diktátor ellen. 
Caesar azonban mást is közöl vele. Mivel egyik legfőbb bizalmasa Meto, Gordianus fogadott fia, hálája jeléül olyan kitüntetésben akarja részesíteni a nyomozót, amely nemcsak az ő életét, hanem az egész családja jövőjét is megváltoztatja. A szenátus következő ülésén, martius 15-én nagy kegyben kívánja részesíteni.
Gordianus természetesen elvállalja az ügyet és a Julius Caesar életére törő cselszövők nyomába ered. Már, ha léteznek egyáltalán?! Ráadásul egy összeesküvés nem is elég a történetben. Martius idusa pedig gyorsan közeleg, és legalább egy gyilkosságra biztosan sor kerül…Megosztás

Egypercesek

Könyves tavasz

Könyves tavasz

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján megjelent a Könyvkultúra Magazin idei első, nyomtatott száma

Nyit a Könyvfesztivál

Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, játékok, dedikálások, irodalmi estek várják a közönséget

Tanácskoznak a honismerők

Hogyan készítsünk helytörténeti kiadványt?

Ünnepel az Agapé Kiadó

A magyar műhely a jugoszláviai puha diktatúra légkörében is fenn tudott maradni

Könyves Éj hetedszer

A könyvesboltok stílusukhoz illő kulturális programokkal várják az érdeklődőket

Feliratkozás a hírlevélre

Email