Történelmet túlélő magyar templomok

Középkori templomok Komárom, Esztergom, Bars és Hont megyében címmel jelent meg könyv két szerző, Kovács László és Görföl Jenő tollából (és fényképezőgépéből), egy nemrég indult sorozat második részeként. A kötet veretes utazásra hívja az olvasót a történelmi Magyarország középső részén található egykori megyék területére, azon belül is, az ott található egyházi épületek sokaságába.

Kép forrása

Esztergomi kötődésű emberként e sorok írója többek között azért is zárja szívébe a címbéli megyékben található középkori templomairól szóló kötetet, mert városa históriájából tudja: a török dúlás eredményeként számos keresztény, magyar templomot romboltak porig a muszlimok. Így volt ez például az első magyar városban, az első magyar fővárosban, Esztergomban is, ahol a törökök minden keresztény templomot feldúltak. A pusztítás persze nemcsak az Oszmán-birodalom legészakibbra fekvő településén sújtotta a keresztény egyház épített kincseit, hanem a hódoltság egész területén. Többek között ezért is kell nagy becsben tartanunk a középkorból megmaradt templomokat, plébániákat, kápolnákat is. 
Kovács László és Görföl Jenő szerzők a négy történelmi vármegye – Komárom, Esztergom, Bars, Hont – tájait járva vette sorra a csodás építményeket, ahogy tették ezt már sorozatuk első részében is. A fentiek ismeretében a barsi és honti települések templomai így maradhattak meg akár még az Árpád-korból is, ahogy erről a kötet is tudósít, s ezért is fontos e kiadvány, hiszen lajstromozza a majdan felújítandókat, megbecsülendőket. 
A szerzők sorra veszik a különböző templomok építészeti stílusjegyeit, díszeit, kiemelt egyházművészeti és képzőművészeti szempontból fontos elemeit, valamint az épületek szerkezetét, anyagait, különleges építészeti megoldásait és persze a történetüket. A négy vármegyén át tartó szellemi barangolás során az olvasó lelki szemei előtt feltárul a középkori magyar egyház épületekből is álló hálózata, mely természetesen szervesen függött össze a korabeli társadalmi, településszerkezeti, szociális, közigazgatási és hadviselési rendszerekkel. A mintegy harminc, zömében román és gótikus stílusban épület templomokról nemcsak az alapos, olvasmányos leírások de a hozzájuk illesztett ízléses fotók is hűen árulkodnak.