Magyarok Párizsban

MEGJELENT: 2018. március 14. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Öt év után ismét önálló standdal jelentkezik Magyarország a Párizsi Könyvszalonon, Európa és a frankofón világ egyik legfontosabb könyvvásárán. A több mint ötven nemzet részvételével megrendezett Salon du livre – idén március 16-19. között – évente mintegy százötvenezer látogatót vonz a Porte de Versailles vásárvárosba. 

Kép forrása


Havasi János a Párizsi Magyar Intézet igazgatója a magyar részvétellel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programja segítségével megvalósuló magyar pavilon azért is fontos, mert a francia kiadók és persze a francia olvasók kedvelik a magyar szerzőket. Az elmúlt esztendőkben legalább száz új francia fordítást adtak ki magyar íróktól. Igen népszerű Franciaországban Márai Sándor, Krúdy Gyula vagy Kosztolányi Dezső, de természetesen a kortárs írók közül is sokak munkáit lefordították a közelmúltban. 
A Salon du livre magyar pavilonjában ebben az évben bemutatkoznak magyar klasszikus és kortárs szerzők francia fordításban megjelent művei a szépirodalomtól kezdve a tényirodalmon át az albumokig és szótárakig, találkozhatnak az érdeklődők Tolnai Ottó Kossuth-díjas költővel, és a kortárs magyar próza három generációjának képviselőjével: Bodor Ádámmal, Hász Róberttel és Totth Benedekkel. Az írók, költők francia kiadójukkal, fordítójukkal vagy újságírókkal beszélgetnek majd a Könyvszalonon, amelyhez kapcsolódóan a Párizsi Magyar Intézetben is lesznek rendezvények. Március 17-én Perényi Miklós csellóművész játékával színesített irodalmi estet tartanak, amelyen klasszikus és kortárs magyar irodalmi alkotások legjobb francia fordításaiból hallhat részleteket a közönség, március 19-én pedig a Könyvszalonon résztvevő négy magyar szerző tart irodalmi estet az intézetben.Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email