Pécs viszi a prímet a Múzeumok éjszakáján

MEGJELENT: 2018. március 13. | SZERZŐ: László T. András

Pécs lesz a központi helyszíne, valamint családok és a kultúra kapcsolata lesz a központi üzenet a június 23-án megrendezendő Múzeumok éjszakájának. A közgyűjteményi szakma legkreatívabb ötletbörzéje, ma már jócskán túlnőtt önmagán. A programokhoz könyvtárak, színházak, közösségi terek, művelődési házak és agorák, illetve oktatási intézmények is csatlakoztak.

Kép forrása

„A 21. századi embernek szüksége van saját identitásának megélésére, s ebben jelentős mértékben segítenek a közgyűjteményi intézmények, a múzeumok, levéltárak és könyvtárak is” –
mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.
A tavalyi rendezvények összesített adatait szerint egy nap alatt a résztvevő négyszázharminchárom – közülük majd háromszáz vidéki – intézményben több mint kétezer programot tartottak és több mint négyszázezer látogatót regisztráltak.
Nagyon erős közönségfigyelmet eredményezett, hogy 2015-től kezdődően immár kiemelt vidéki helyszíneket és tematikákat is meghatároztak. Elsőként Eger, 2016-ban Kecskemét, tavaly pedig Debrecen volt központi vidéki helyszín. Az elmúlt három évben az Élő Erdély tematikája, majd a hősök, újítók, felfedezők témaköre és az értékőrzés volt a Múzeumok éjszakájának központi üzenete.
A kormány 2018-ra meghirdette a családok évét. Az országos múzeumi rendezvény központi tematikája ezért a családok és a kultúra kapcsolata lesz, amely lehetőséget ad olyan dinasztiák megismerésére is, akiknek példájából mai életünkben is erőt meríthetünk.
Az államtitkár bejelentette, hogy a Janus Pannonius Múzeum – kiemelt helyszínként – hárommillió forintos kormányzati támogatásban részesül.

Megosztás