Pécs viszi a prímet a Múzeumok éjszakáján

MEGJELENT: 2018. március 13. | SZERZŐ: László T. András

Pécs lesz a központi helyszíne, valamint családok és a kultúra kapcsolata lesz a központi üzenet a június 23-án megrendezendő Múzeumok éjszakájának. A közgyűjteményi szakma legkreatívabb ötletbörzéje, ma már jócskán túlnőtt önmagán. A programokhoz könyvtárak, színházak, közösségi terek, művelődési házak és agorák, illetve oktatási intézmények is csatlakoztak.

Kép forrása

„A 21. századi embernek szüksége van saját identitásának megélésére, s ebben jelentős mértékben segítenek a közgyűjteményi intézmények, a múzeumok, levéltárak és könyvtárak is” –
mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.
A tavalyi rendezvények összesített adatait szerint egy nap alatt a résztvevő négyszázharminchárom – közülük majd háromszáz vidéki – intézményben több mint kétezer programot tartottak és több mint négyszázezer látogatót regisztráltak.
Nagyon erős közönségfigyelmet eredményezett, hogy 2015-től kezdődően immár kiemelt vidéki helyszíneket és tematikákat is meghatároztak. Elsőként Eger, 2016-ban Kecskemét, tavaly pedig Debrecen volt központi vidéki helyszín. Az elmúlt három évben az Élő Erdély tematikája, majd a hősök, újítók, felfedezők témaköre és az értékőrzés volt a Múzeumok éjszakájának központi üzenete.
A kormány 2018-ra meghirdette a családok évét. Az országos múzeumi rendezvény központi tematikája ezért a családok és a kultúra kapcsolata lesz, amely lehetőséget ad olyan dinasztiák megismerésére is, akiknek példájából mai életünkben is erőt meríthetünk.
Az államtitkár bejelentette, hogy a Janus Pannonius Múzeum – kiemelt helyszínként – hárommillió forintos kormányzati támogatásban részesül.

Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email