Elveszettnek hitt Liszt-kéziratokat mutattak be

MEGJELENT: 2018. március 12. | SZERZŐ: Rácz

Annak idején Liszt Ferenc számos művét adta ki a Táborszky és Parsch kiadó, így magától értetődik, hogy a hajdani kiadó iratanyagában akadhatnak értékes dokumentumok. A most bemutatott kléziratokat eddig elveszettnek hitték, de most kiderült, hiogy a kiadónál maradtak, illetve amikor Nádor Kálmán 1895-ben megvásárolta a Táborszky-féle zenemű-kereskedést, a kéziratok is az új tulajdonoshoz kerültek. 

Kép forrása

A közelmúltban egy magángyűjteményből kerültek elő az értékes dokumentumok, amelyeknek megvásárlását az Emberi Erőforrások Minisztériuma tette lehetővé.
Az egyedülálló értéket képviselő kéziratok között olyan különlegességek akadnak, mint a kotta, amelybe Liszt maga írta bele Petőfi A Magyarok Istene című versének szövegét. Egy másik kéziraton a Mosonyi Gyászmenete című zongoramű található, amelyben Liszt barátjának, Mosonyi Mihálynak állít emléket. A Petőfi szellemének című zongoradarab később Petőfi néven kapta meg végleges formáját. A Magyar Királydal-ról pedig a kézirazok alapján kiderül, hogy eredetileg a Magyar Királyi Operaház 1884-es megnyitására készült alkotás, A gyermek himnusza ébredéskor című kórusmű pedig az Engeszer Mátyás által vezetett Magyar Liszt Egylet számára íródott. De akad német című kotta is, ilyen az Elfelejtett Románc (Vergesse Romanze), amely a világjáró Liszt kevés Magyarországhoz nem köthető darabjának egyike.
A történelmi jelentőségű, a magyar és az egyetemes zenekultúrára felbecsülhetetlen hatást gyakroló iratokat március 10-én mutatták be a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban. 

Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email