Elveszettnek hitt Liszt-kéziratokat mutattak be

Annak idején Liszt Ferenc számos művét adta ki a Táborszky és Parsch kiadó, így magától értetődik, hogy a hajdani kiadó iratanyagában akadhatnak értékes dokumentumok. A most bemutatott kléziratokat eddig elveszettnek hitték, de most kiderült, hiogy a kiadónál maradtak, illetve amikor Nádor Kálmán 1895-ben megvásárolta a Táborszky-féle zenemű-kereskedést, a kéziratok is az új tulajdonoshoz kerültek. 

Kép forrása

A közelmúltban egy magángyűjteményből kerültek elő az értékes dokumentumok, amelyeknek megvásárlását az Emberi Erőforrások Minisztériuma tette lehetővé.
Az egyedülálló értéket képviselő kéziratok között olyan különlegességek akadnak, mint a kotta, amelybe Liszt maga írta bele Petőfi A Magyarok Istene című versének szövegét. Egy másik kéziraton a Mosonyi Gyászmenete című zongoramű található, amelyben Liszt barátjának, Mosonyi Mihálynak állít emléket. A Petőfi szellemének című zongoradarab később Petőfi néven kapta meg végleges formáját. A Magyar Királydal-ról pedig a kézirazok alapján kiderül, hogy eredetileg a Magyar Királyi Operaház 1884-es megnyitására készült alkotás, A gyermek himnusza ébredéskor című kórusmű pedig az Engeszer Mátyás által vezetett Magyar Liszt Egylet számára íródott. De akad német című kotta is, ilyen az Elfelejtett Románc (Vergesse Romanze), amely a világjáró Liszt kevés Magyarországhoz nem köthető darabjának egyike.
A történelmi jelentőségű, a magyar és az egyetemes zenekultúrára felbecsülhetetlen hatást gyakroló iratokat március 10-én mutatták be a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban.