Idén harmadszorra adják át a Libri-díjakat

MEGJELENT: 2018. március 13. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Ebben az évben immár harmadszorra adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A két évvel ezelőtt alapított elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit jutalmazza.

Kép forrása

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. feladatának tartja az olvasás népszerűsítését is, ezért 2016-ban létrehozta a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A versenyben mindig a megelőző évben megjelent, kortárs magyar szerzők által magyarul írt, első megjelenésű szépirodalmi és tényirodalmi művek vehetnek részt, melyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. 
Az alapítás évében Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat.
Ebben az évben negyvenkét kiadó száznegyvenhárom könyvét – ötvenhárom tényirodalmi kilencven szépirodalmi kötetet – tartalmazó listát vizsgál át a Libri által összeállított, százhét tagú bizottság. Szavazataik nyomán alakul ki az a tíz könyvből álló lista, amelynek alapján a közönség és a szakmai zsűri dönthet a díjak sorsáról. 
A közönség március 20-tól május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, áprilisban pedig a Könyvfesztiválon. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj átadóünnepsége május 15-én lesz. A díjazottak egy-egymillió forintot és huszonöt millió forint értékű médiatámogatást kapnak.


Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email