Kézzel vagy géppel?

Elképesztő változások korát éljük. Az elmúlt évtizedekben olyan rohamosan terjedtek el az elektronikus eszközök, hogy úgy tűnik, végleg leáldozott a kézírásnak. Nyolc évszázad kézzel írott vizsgadolgozatai után a Cambridge-i Egyetemen is laptopok vehetik át a tollak helyét. Az egyetem fontolóra veszi ugyanis, hogy véget vessen a vizsgákon kötelező kézírásnak és engedélyezze, hogy hallgatói elektronikus eszközök segítségével adjanak számot tudásukról. 

Kép forrása

A dolog előzménye, hogy az egyetem oktatói egyre elkeseredettebben panaszkodtak a diákok mind olvashatatlanabb kézírása miatt. A tanárok úgy látják, hogy hallgatóik az órákon már csak a laptopjaikat használják, s kézzel szinte semmit nem írnak. Nem is tudják már úgy kanyarítani a betűket, hogy azt más is megértse. 
Sarah Pearsall, a történelemtanszék tanára a The Daily Telegraph brit lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a helyzet rendkívül súlyos. Előfordul, hogy az olvashatatlanul író hallgatók kénytelenek a nyári szünet alatt bemenni az egyetemre, hogy két egyetemi dolgozó jelenlétében hangosan felolvassák a vizsgakérdésekre adott válaszaikat.
Tizenöt-húsz éve a hallgatók naponta sok órán át kézzel írva jegyzeteltek, az új generációk azonban semmit sem írnak kézzel, kivéve a vizsgadolgozatokat, amelyet hagyományosan kézzel kell megírni. 
Nos, meglehet, most ennek is vége. Az egyetem digitális oktatási stratégiájának keretében konzultációt tart a vizsgadolgozat kérdéséről. A diákokat – természetesen online – kérdőívben kérdezik meg arról, hogy közérzetükre „jelentősen pozitív hatása” lenne, ha nem kézzel, hanem géppel kellene írni a vizsgáikon.
„El kell fogadnunk: a kézírás kihalása a valóság” – összegezte a tapasztalatokat Anthony Seldon, a Buckinghami Egyetem alkancellárja a brit lapnak.