Vihar az uszodában

Feszített – Víz – Tükör címmel könyvet írt a magyar úszósport viharos elmúlt néhány évéről Hargitay András korábbi szövetségi kapitány. A szerző azt mondta, belső késztetést érzett arra, hogy papírra vesse saját történetét az úszószövetségben meghúzódott feszültségekről, mert mint megjegyezte: „sok mindenről nem, vagy másképpen tudunk”. 

Kép forrása

„Mindent úgy írtam le, ahogy megtörtént, még a párbeszédek is pontosan úgy zajlottak le, ahogyan a könyvben olvashatók” – fogalmazott Hargitay, aki bizonyos helyzetekben tehetetlennek érezte magát, „mert a sajtó sokszor kénye-kedve szerint tudósított a történtekről”.
„Nemegyszer torzítottak vagy valótlanságot írtak. A közvélemény – objektív tájékoztatás híján – többnyire csak érzelmi alapon ítélkezhetett” – írja könyve hátlapján a szerző, aki úgy érezte, tartozik azzal, hogy leírja, valójában mi állt, mi állhatott az események hátterében.
Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok sportember elmondta, azért esett a választása a Feszített – Víz – Tükör címre, mert: „a könyv tükröt mutat mindannyiunknak, nekem, s az egész magyar társadalomnak és az úszósportnak is”. 
Hargitay természetesen ír Hosszú Katinkáról és edző-férjéhez, Shane Tusuphoz fűződő, feszültségekkel teli viszonyáról is. A könyvbemutatón kifejtette: sajnálja, hogy kérése ellenére a riói versenyek befejezése után nem tudtak leülni egymással egy tisztázó beszélgetésre, de, mint hangsúlyozta, sportvezetőként sosem egyéni sérelmeit, hanem azt tartotta az elsődlegesnek, hogy Magyarországnak minél több Európa- és olimpiai bajnoki címe legyen.