Ragyognak az Egri csillagok

MEGJELENT: 2018. március 12. | SZERZŐ: László T. András

A Nemzeti Színház és a Táncszínház közös produkcióként mutatta be az Egri csillagokat; a művet a teátrum művészei, táncosok és gyerekszereplők elevenítették meg. Az előadást – Gárdonyi Géza regényét, valamint Zalán Tibor művét felhasználva – Vidnyánszky Attila vitte színre.

Kép forrása

Az Egri csillagok a legszeretettebb, a legsikeresebb magyar regény. Valahol ott van minden felnövő gyerek lelkében. A filmet mindenki látta és remélhetőleg még mindig sokan olvassák a történetet – mondta a rendező.
A produkcióban negyven táncos lépett színpadra. Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a próbák két hónapig tartottak, de már csaknem két éve dolgoznak az előadáson Székely László díszlettervezővel és a színpadi adaptációt készítő Zalán Tibor íróval.Mint felidézte, Zsuráfszky Zoltán társrendező, koreográfus két éve kereste meg az ötlettel, hogy állítsák színpadra a művet. Eldöntöttem, hogy nem táncjátékot készítünk, hanem a regényt állítjuk színpadra – mondta, hozzátéve: javasolta, hogy emeljék be a gyerekek szemszögét a történetbe, így írta meg Zalán Tibor a színpadi változatot. 
Eszerint egy csapat várbeli gyerek egy biztonságos helyről – ahová a felnőttek zárták őket, nehogy bajuk essen az ostrom alatt – figyelik az eseményeket. Az ő szemükkel látják a nézők a felnőttek – Bornemissza Gergő, Cecey Éva, Dobó, Jumurdzsák és többiek – történetét.
Az előadás ismertetőjében is Vidnyánszky Attilát idézik, aki szerint hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. „Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni” – fogalmazott.
Zalán Tibornak a színház honlapján olvasható szavai szerint a könyvet elsősorban alapanyagként, és nem sorvezetőként használta fel a színpadi műhöz. Kettős cél vezérelte: ne csalódjék a műben az, aki már olvasta a regényt, aki pedig nem olvasta, kapjon kedvet az elolvasásához.
A táncosokkal, színészekkel, gyerekekkel mintegy hetvenen, nyolcvanan lesznek a színpadon.
Mások mellett Horváth Lajos Ottó, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szalma Tamás, Bodrogi Gyula, Varga József, Barta Ágnes, Schnell Ádám, Olt Tamás, Söptei Andrea, Rubold Ödön, Rácz József, Bordás Roland, Szabó Sebestyén László, Csurka László és Katona Kinga játszik. Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email