A kötet, ami Oscar-díj jelölést hozott

MEGJELENT: 2018. február 8. | SZERZŐ: Vape

A Legjobb férfi főszereplő kategóriában idén Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia Gary Oldmant, aki óriási alakítása mellett mindezt nagyban köszönheti Winston Churchillnek és Anthony McCartennek. Előbbi megformálta, utóbbi pedig megírta A legsötétebb óra című film eredeti sztoriját.

Kép forrása

A legsötétebb óra című film nagy elvárásokkal várhatja a 90. Oscar-gálát március 4-én, hiszen több kategóriában is esélyes a legrangosabb filmes díjra. A Churchillt eljátszó Gary Oldman a legjobb főszereplő kategóriában szerepel a jelöltek közt, de a mozi a „Legjobb film” kategóriában is esélyes. Mindemellett még négy technikai elismerésre is pályázhat jelöléseinek köszönhetően. 
Mindezt a filmesek azonban nagyban köszönhetik az elismert, BAFTA-nyertes Anthony McCartennek, aki megírta azt az ijesztő és egyben végtelenül emberi történetet, amilyet a kritikusok szerint ritkán olvashatunk. A történet főszereplője Winston Churchill, akit McCarten egy eddig soha nem látott oldaláról mutat be. Megtudhatjuk egyebek közt azt, hogy a XX. század egyik kiemelkedő történelmi személyiség hogyan gyakorolta és írta át újra és újra a legfontosabb beszédeit, hogyan és mikor merült fel benne a békeszerződés lehetősége a náci Németországgal, és megismerhetjük a dunkirki evakuáció során betöltött szerepét. 
A könyv azonban elsősorban arról a huszonöt napról mesél, amely bálványt csinált egy emberből. A kötethez McCarten eddig nem ismert archívumi anyagokat használt fel. Ezekkel bemutatja azokat a kulcsfontosságú, színfalak mögötti pillanatokat is, amelyek megváltoztatták a történelem menetét.
A történetben, 1940 májusában, amikor egyik európai demokrácia hullott el a másik után, a náci bakancsok és sortüzek előtt, úgy tűnt, a megszállás bármikor bekövetkezhet. Nagy-Britannia friss vezetőjeként, Winston Churchillnek pedig alig pár nappal miniszterelnöki kinevezése után kell mindezzel szembenéznie. A háború rémségei mellett egy szkeptikus királlyal, egy ellene ármánykodó párttal és a tájékozatlan, felkészületlen néppel is meg kell vívnia csatáit. Mindezt kezében egy szál tollal, maga mellett pedig egyetlen gyors- és gépírónővel… De hogyan is változtathatná meg a közhangulatot, és önthetne lelkesedést aggódó honfitársaiba?
A magával ragadó, minden egyes napot óráról-órára kielemző könyvből kiderül, hogy a bizonytalan Churchill milyen sokszor kirángatta országát a kátyúból.Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email