A kötet, ami Oscar-díj jelölést hozott

MEGJELENT: 2018. február 8. | SZERZŐ: Vape

A Legjobb férfi főszereplő kategóriában idén Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia Gary Oldmant, aki óriási alakítása mellett mindezt nagyban köszönheti Winston Churchillnek és Anthony McCartennek. Előbbi megformálta, utóbbi pedig megírta A legsötétebb óra című film eredeti sztoriját.

Kép forrása

A legsötétebb óra című film nagy elvárásokkal várhatja a 90. Oscar-gálát március 4-én, hiszen több kategóriában is esélyes a legrangosabb filmes díjra. A Churchillt eljátszó Gary Oldman a legjobb főszereplő kategóriában szerepel a jelöltek közt, de a mozi a „Legjobb film” kategóriában is esélyes. Mindemellett még négy technikai elismerésre is pályázhat jelöléseinek köszönhetően. 
Mindezt a filmesek azonban nagyban köszönhetik az elismert, BAFTA-nyertes Anthony McCartennek, aki megírta azt az ijesztő és egyben végtelenül emberi történetet, amilyet a kritikusok szerint ritkán olvashatunk. A történet főszereplője Winston Churchill, akit McCarten egy eddig soha nem látott oldaláról mutat be. Megtudhatjuk egyebek közt azt, hogy a XX. század egyik kiemelkedő történelmi személyiség hogyan gyakorolta és írta át újra és újra a legfontosabb beszédeit, hogyan és mikor merült fel benne a békeszerződés lehetősége a náci Németországgal, és megismerhetjük a dunkirki evakuáció során betöltött szerepét. 
A könyv azonban elsősorban arról a huszonöt napról mesél, amely bálványt csinált egy emberből. A kötethez McCarten eddig nem ismert archívumi anyagokat használt fel. Ezekkel bemutatja azokat a kulcsfontosságú, színfalak mögötti pillanatokat is, amelyek megváltoztatták a történelem menetét.
A történetben, 1940 májusában, amikor egyik európai demokrácia hullott el a másik után, a náci bakancsok és sortüzek előtt, úgy tűnt, a megszállás bármikor bekövetkezhet. Nagy-Britannia friss vezetőjeként, Winston Churchillnek pedig alig pár nappal miniszterelnöki kinevezése után kell mindezzel szembenéznie. A háború rémségei mellett egy szkeptikus királlyal, egy ellene ármánykodó párttal és a tájékozatlan, felkészületlen néppel is meg kell vívnia csatáit. Mindezt kezében egy szál tollal, maga mellett pedig egyetlen gyors- és gépírónővel… De hogyan is változtathatná meg a közhangulatot, és önthetne lelkesedést aggódó honfitársaiba?
A magával ragadó, minden egyes napot óráról-órára kielemző könyvből kiderül, hogy a bizonytalan Churchill milyen sokszor kirángatta országát a kátyúból.Megosztás