Laszlo a halál angyala nyomában

Húsz éve jelent meg magyar származású főhősével A halál angyala Caleb Carr tollából, de azóta sem veszített fényéből. Sőt talán újkorát is éli hamarosan, főleg, hogy idén tv-sorozat is készül az eredeti könyvből. 

Kép forrása

A hatvanhárom éves Caleb Carr, amerikai regény- és forgatókönyvíró elsőként politikai, illetve katonai témájú műveket írt, mígnem megtalálta igazi zsánerét. Több kötete is megjelent, ezek közül azonban csupán kettő jutott el a magyar olvasóközönséghez. A halál angyala 2007-ben Falvay Dóra, míg A sötétség angyala 2008-ban Görgey Etelka fordításában.
Előbbi talán érkezhetett volna hamarabb is némileg. Nemcsak azért mert remek könyv, hanem mert főhőse magyar származása miatt talán kicsit jobban kötődik hozzánk. A különleges látásmóddal rendelkező Laszlo Kreizler lélekbúvár és kis csapata áll az 1896-ban, New Yorkban játszódó történet középpontjában. Mellette természetesen, amiért a csapat összeáll: egy borzalmas gyilkosságsorozat.
A város egyik, vagy talán a legnevesebb lélekbúvárát a rendőrséget vezető Theodore Roosevelt kéri fel, hogy derítsen fényt a borzalmas gyilkosságsorozat részleteire. A szörnyű tettek áldozatai fiatal gyerekek, főleg prostituáltak. Laszlonak azonban az ügyet a város hatalmas urainak akarata ellenére, nem teljesen hivatalosan kell kinyomoznia. 
Kreizlernek egyébként sokak számára igazán botrányosan modern a felfogása. Nézete szerint ugyanis az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. A nyomozás során hozzá csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két detektív is, az Isaacson testvérpár. 
A csapat belevág az ügybe, de közben a gyilkos egyre-másra szedi áldozatait, akiket a brutális gyilkosságok mellett még meg is csonkít. Csak Laszlo Kreizler képes megállítani őt, de a doktor ellenségei és a gyilkos semmit és senkit sem kímélnek…
Caleb Carr rendkívüli módon elismert regénye húsz éve jelent meg, de a kritikusok szerint semmi sem vesztett az erényeiből, éppolyan lebilincselő, izgalmas és okos thriller, mint két évtizede. Ennek is köszönhető talán, hogy a Netflix idén egy televíziós sorozatot is készít belőle Daniel Brühl, Dakota Fanning és Luke Evans főszereplésével.