Laszlo a halál angyala nyomában

MEGJELENT: 2018. február 15. | SZERZŐ: Vape

Húsz éve jelent meg magyar származású főhősével A halál angyala Caleb Carr tollából, de azóta sem veszített fényéből. Sőt talán újkorát is éli hamarosan, főleg, hogy idén tv-sorozat is készül az eredeti könyvből. 

Kép forrása

A hatvanhárom éves Caleb Carr, amerikai regény- és forgatókönyvíró elsőként politikai, illetve katonai témájú műveket írt, mígnem megtalálta igazi zsánerét. Több kötete is megjelent, ezek közül azonban csupán kettő jutott el a magyar olvasóközönséghez. A halál angyala 2007-ben Falvay Dóra, míg A sötétség angyala 2008-ban Görgey Etelka fordításában.
Előbbi talán érkezhetett volna hamarabb is némileg. Nemcsak azért mert remek könyv, hanem mert főhőse magyar származása miatt talán kicsit jobban kötődik hozzánk. A különleges látásmóddal rendelkező Laszlo Kreizler lélekbúvár és kis csapata áll az 1896-ban, New Yorkban játszódó történet középpontjában. Mellette természetesen, amiért a csapat összeáll: egy borzalmas gyilkosságsorozat.
A város egyik, vagy talán a legnevesebb lélekbúvárát a rendőrséget vezető Theodore Roosevelt kéri fel, hogy derítsen fényt a borzalmas gyilkosságsorozat részleteire. A szörnyű tettek áldozatai fiatal gyerekek, főleg prostituáltak. Laszlonak azonban az ügyet a város hatalmas urainak akarata ellenére, nem teljesen hivatalosan kell kinyomoznia. 
Kreizlernek egyébként sokak számára igazán botrányosan modern a felfogása. Nézete szerint ugyanis az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. A nyomozás során hozzá csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két detektív is, az Isaacson testvérpár. 
A csapat belevág az ügybe, de közben a gyilkos egyre-másra szedi áldozatait, akiket a brutális gyilkosságok mellett még meg is csonkít. Csak Laszlo Kreizler képes megállítani őt, de a doktor ellenségei és a gyilkos semmit és senkit sem kímélnek…
Caleb Carr rendkívüli módon elismert regénye húsz éve jelent meg, de a kritikusok szerint semmi sem vesztett az erényeiből, éppolyan lebilincselő, izgalmas és okos thriller, mint két évtizede. Ennek is köszönhető talán, hogy a Netflix idén egy televíziós sorozatot is készít belőle Daniel Brühl, Dakota Fanning és Luke Evans főszereplésével.Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email