Vezesd még egyszer…

MEGJELENT: 2018. február 16. | SZERZŐ: Oxi

Mondhatni régóta várt könyv, Lezsák Sándor Attila fia, Csaba királyfi, az alkotó az 1983-as Békebeli Éjszaka, a 1988-as Fekete felhő, teafű, a 2015-ös Társai elmentek Megváltót nézni, és a 2016-os Színitanoda kötete után most egy romantikus népszínművel jelentkezett. A könyv előzménye legalább olyan érdekes és misztikus, mint maga a téma. 

Kép forrása

Az Attila fia, Csaba királyfi című kötetről Lezsák Sándor, egy az MTI-nek adott interjújában többek között így beszélt: „Több mint két évtizede készülök arra, hogy Csaba királyfit közel négyezer kis rövid jegyzetemből, könyvekből, tanulmányokból kimásolt idézetek alapján megpróbáljam életre kelteni. Az elmúlt év decemberében a jegyzetek többségét azonban elégettem és január végéig kézzel megírtam a bennem élő történetet: Csaba királyfi a római birodalom bukása után két esztendővel, 478-ban visszatér a Kárpát-medencébe.” 
A mai ember sokszor találkozhat Csaba királyfival, feltéve, hogy olyan kultúrkörben mozog, ahol gyakorta éneklik a székely himnuszt. Valahol pont ez a huszadik században keletkezett dal a Csaba királyfiról szóló legendák, történetek lényegének a zanzája. Lezsák Sándor tehát nem a történeti, történelmi hűség nyomvonalán kívánta újraértelmezni a Csaba királyfi köré álmodott legendáriumot. A tizenkét jelenésből álló romantikus népszínműben Csaba királyfi eredet- és vándorlástörténete bontakozik ki, mely régi országa, Korezmia elhagyása után a Vereckei-hágón túli szép tájon folytatódik. A színmű során kiderül, hogy – legalábbis a szerző fantáziája szerint – milyen kalandok és tapasztalások mentén ismerte meg Attila, fia a Kárpát-medencében lévő népeket, köztük a magyarokat, székelyeket. Ez utóbbiak eredetük, származásuk, identitásuk egyik magvának tartják Csaba alakját, s a gyönyörű mondavilág-sorozat, mely róla szól, e könyvben is azzal koronáztatik meg, hogy a maroknyi csapattal küzdő királyfi a mennyei hazából is visszatér, amikor meg kell menteni a székelységet. Lezsák könyve nem tudományos szinten, de a téma magasztosságához hűen járul hozzá a Csaba királyfi mondavilágához, a modern költőiség és az ősi magyar hitvilág mezsgyetalálkozásának megfelelően. 
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email