Titokzatos történelem

Rejtélyes történelem címmel indul előadássorozat január végén a Várkert Bazárban. A művelődéstörténeti-irodalmi beszélgetéssorozat keretében, május végéig minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokat, talányokat járnak körül a téma szakértői, melyek régóta foglalkoztatják a történészeket és a közvéleményt.

Kép forrása

Csorba László történész, főszervező elmondta: első alkalommal, január 25-én a nagyszentmiklósi aranykincsről lesz szó a Várkert Bazárban. Beszélgetőtársa, az avar kor nagy szakértője, Bálint Csanád akadémikus, régész, az MTA BTK Régészeti Intézetének korábbi igazgatója lesz, aki ásatást folytathatott Nagyszentmiklóson, az aranykincsek lelőhelyén. Köztudott, hogy a kincsről több elmélet is napvilágot látott. Egyesek szerint a lelet avar eredetű, mások szerint dunai bolgár származású, míg megint mások szerint a honfoglaló magyarok birtokában volt.     
A sorozat második beszélgetése Kik és miért bombázták Kassát? címmel, Magyarország háborúba lépésének rejtélyes előzményeit vizsgálja. Az este vendége Romsics Ignác akadémikus, történész, egyetemi tanár lesz.
Ezt követően az 1848-as nemzedék „szívzűrjeit” veszik górcső alá Lovas Krisztinának, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértőjének közreműködésével.
Csorba László elmondta, hogy a beszélgetéssorozat utolsó két alkalommal a Habsburg tragédiát járja körül. A 19. század második felében a család tíz tagja halt meg erőszakos halállal. Ennek kapcsán két izgalmas témával foglalkoznak: Erzsébet királyné személyiségéről Dózsa Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértője mesél majd, a mayerlingi rejtélyről, Rudolf trónörökös titokzatos haláláról pedig Bart Istvánnal, A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös című könyv szerzőjével hallhat beszélgetést a közönség.