Kukás-könyvtár Ankarában

Hogy a könyv a szemétben végzi, az sajnos nem rendkívüli esemény. Arról azonban a nemzetközi sajtó is beszámol, amikor a szemét kerül a könyvtárba. Pontosabban a kidobott könyvekből hoznak össze könyvtárat a szemetesek. Ez történt Ankarában. 

Kép forrása

Az ötlet pedig onnan jött, hogy a török kukások azon gondolkoztak, hogy munkájuk mellett milyen hasznos időtöltéssel szolgálhatnák a közösséget. Létre hoztak egy zenekart, amelynek keretében használaton kívüli kukákon dobolnak, de lehet, hogy az ötlet nem volt túl sikeres. Valamelyiküknek viszont eszébe jutott, hogy összegyűjthetnék a kidobott könyveket. 
A szemétre szánt köteteket hét hónappal ezelőtt kezdték gyűjteni, azóta már csaknem ötezer könyv gyűlt össze, amelyeket tizenhét kategóriába soroltak. Hogy az Egyetemes Tizedes Osztályozásnak megfelel-e a török kukakönyvtár, azt nem tudjuk, de vannak gyerekkönyvek, a szerelmes regények, gazdasági tanácsadó könyvek és sok egyéb akad a folyamatosan bővülő könyvtárban. 
Emirali Urtekin, a könyvtár vezetője elmondta, új életet adtak így a kidobott könyveknek. A könyvtárat eredetileg csak a kukásoknak szánták, de mostanra bárki látogathatja, ráadásul 0-24 óráig nyitva van. A könyvtárat egy volt gyárépületben nyitották meg, ahol egy kávézó és egy borbélyszalon is üzemel, a kukások pedig gyakran járnak oda szüneteikben pihenni.
Úgy látszik azonban, hogy a török szemeteseknek rengeteg idejük van, mert legújabban egy mobil könyvtárat szeretnének üzembe állítani, amellyel iskolákat látogatnának. A török iskolák jelentős részében ugyanis a könyvtár hiánycikk.