Kukás-könyvtár Ankarában

MEGJELENT: 2018. január 31. | SZERZŐ: Gergely András

Hogy a könyv a szemétben végzi, az sajnos nem rendkívüli esemény. Arról azonban a nemzetközi sajtó is beszámol, amikor a szemét kerül a könyvtárba. Pontosabban a kidobott könyvekből hoznak össze könyvtárat a szemetesek. Ez történt Ankarában. 

Kép forrása

Az ötlet pedig onnan jött, hogy a török kukások azon gondolkoztak, hogy munkájuk mellett milyen hasznos időtöltéssel szolgálhatnák a közösséget. Létre hoztak egy zenekart, amelynek keretében használaton kívüli kukákon dobolnak, de lehet, hogy az ötlet nem volt túl sikeres. Valamelyiküknek viszont eszébe jutott, hogy összegyűjthetnék a kidobott könyveket. 
A szemétre szánt köteteket hét hónappal ezelőtt kezdték gyűjteni, azóta már csaknem ötezer könyv gyűlt össze, amelyeket tizenhét kategóriába soroltak. Hogy az Egyetemes Tizedes Osztályozásnak megfelel-e a török kukakönyvtár, azt nem tudjuk, de vannak gyerekkönyvek, a szerelmes regények, gazdasági tanácsadó könyvek és sok egyéb akad a folyamatosan bővülő könyvtárban. 
Emirali Urtekin, a könyvtár vezetője elmondta, új életet adtak így a kidobott könyveknek. A könyvtárat eredetileg csak a kukásoknak szánták, de mostanra bárki látogathatja, ráadásul 0-24 óráig nyitva van. A könyvtárat egy volt gyárépületben nyitották meg, ahol egy kávézó és egy borbélyszalon is üzemel, a kukások pedig gyakran járnak oda szüneteikben pihenni.
Úgy látszik azonban, hogy a török szemeteseknek rengeteg idejük van, mert legújabban egy mobil könyvtárat szeretnének üzembe állítani, amellyel iskolákat látogatnának. A török iskolák jelentős részében ugyanis a könyvtár hiánycikk. 
Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email