Lángoló kolostor

Tragikus és aggasztó hírt közöltek az olasz hatóságok: Leégett a Torinó közelében fekvő középkori bencés apátság, a Sacra di San Michele, amely megihlette Umberto Ecót A rózsa neve című sikerkönyv íróját. A 14. században egy bencés apátságban játszódó történet egy hatalmas tűzvésszel zárul, amelyben megsemmisül a kolostor ősi könyvek ezreivel teli titkos könyvtára.

Kép forrása

Eco lenyűgöző regénye, az 1980-ban keletkezett A rózsa neve helyszíne az észak-olaszországi Susa-völgyben emelkedő csaknem ezer éves apátság volt. A könyv alapján a nyolcvanas évek derekán, remek játékfilm is készült, így a történet is, a kolostor is világhírűvé vált. A 14. században egy bencés apátságban játszódó középkori krimi egy hatalmas tűzvésszel zárul, amelyben megsemmisül a kolostor hatalmas és titokzatos könyvtára.
Eco elképzelt tűzvésze most sajnos valósággá vált. A 10. századi kolostor tetőszerkezete szerda este gyulladt ki, és a lángokat csak csütörtök hajnalra sikerült eloltani. A tüzet egy rövidzárlat okozhatta az olasz sajtó szerint, a tetőn ugyanis renoválás zajlott. Az oltást végző tűzoltók hatalmas károkról számoltak be annak ellenére, hogy történelmi vagy művészeti jelentőségű alkotásokat nem érintett a tűz.
Az eredetileg bencés, később a Rosmini-rendi szerzetesek kezelésébe került apátságot 983-ban alapították. Fontos állomáshelye az Európa északnyugati részéből az Alpokon át Jeruzsálembe vezető Via Francigena zarándokútnak. 1995 óta a Szent Mihály apátság Piemonte északolasz tartomány egyik hivatalos szimbóluma.
A kolostorban jelenleg élő három rosminiánus szerzetes még időben elhagyta az épület.