Egy korai médialincselés

MEGJELENT: 2018. január 5. | SZERZŐ: Oxi

A címbéli kifejezés esetünkben Marie Curie életéről szóló új könyv kulcsszava is lehet.  A hatvanhét éves Iréne Frain, francia írónő Marie Curie szerelmei című könyvében úgy közelített a Nobel-díjas tudós nő élettörténetéhez, ahogy eddig kevesen: kiderítette, hogy botrányosnak nevezett szerelmi élete miatt a korabeli sajtónak köszönhetően vált karaktergyilkosság áldozatává. 

Kép forrása

Iréne Frain egy napon úgy gondolta, hogy nincs az úgy rendjén, ahogy az utókor a neves Nobel-díjas tudósról gondolkodik, tudniillik, hogy Marie Curie egy csélcsap volt a magánéletében. Frain jól sejtette, hogy Curie biográfiájában valami nem stimmel, mert bár az utókor is úgy ismeri a tudománytörténet hőseit, hogy „a Curie-házaspár”, de a megözvegyült Marie, ura halála után szenvedélyes szerelembe bonyolódott. A franciák neves írónője eldöntötte, hogy fényt derít az igazságra és kinyomozza: mi is történt Marie Curie-vel, hogy is volt házassága, későbbi szerelmi kapcsolata, halála és miért foglalkozott mindezzel oly sokat a korabeli sajtó? 
És méltán vágott bele a lengyel származású francia fizikus, kémikus tudós élettörténete végének tisztázásába, hiszen Frain nemcsak ír, de oknyomozó újságíró és történész is egyben. Kutatásai elején kiszúrta, hogy Curie feljegyzéseiben kódokat használt azokra a történésekre, melyek életének szigorúan magánéleti titkait jelentették. A nyomozással is felérő vizsgálódás során az írónő így jött rá Curie életének egy olyan vetületére, mely többnyire eddig rejtve maradt a közönség előtt. Pedig – és erről is szól a Marie Curie szerelmei könyv – az akkor már ugyancsak erre specializálódott média nagyon rajta volt az ügyön, heti szinten szállították a közönségnek a tudós nő életének, botrányosnak vélt, titulált, szaftos részleteit. Curie, férje halála után annak tanítványába szeretett bele, a botrányt az okozta, hogy Paul Langevin jóval fiatalabb volt Marie-nál, ráadásul nős. Frain következtetései szerint az, hogy a korabeli sajtó könyörtelenül kibeszélte a szerelmesek életét és hosszú időn át csámcsogott rajta, egyfajta karaktergyilkosságnak is felfogható. Pedig a történet elején minden olyan romantikus, kalandos és kedves, meghitt volt. De a korszak számára ez nem volt elég, Curie-t és Langevin-t folytonosan a címlapokra citálták, míg végül be nem következett a drámai, már ismert vég.

Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email