Most minden valamirevaló férfinek itt a helye!

MEGJELENT: 2018. január 15. | SZERZŐ: Gábor Bálint

A KSH Könyvtár, a Könyvtárellátó Kft és a Kölcsey Olvasókör 2018. január 18-án (csütörtökön) 17 órára Gereben Ferenc művelődésszociológus Most minden valamirevaló férfinek itt a helye! című első világháborús családtörténetének bemutatójára várja az érdeklődőket. A szerző beszélgetőpartnere Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Múzeum tudományos munkatársa, hadmuzeológus.

Kép forrása

A kötettel kapcsolatban érdemes itt elmesélni, hogy az író a családi hagyatékban véletlenül rábukkant nagymamája száz éve lappangó első világháborús levelezésére. Az előkerült mintegy százhúsz tábori lap, levél és képeslap, valamint egy szakadozott fényképalbum képei sarkallták ennek a könyvnek a megírására. Az összes küldemény címzettje Aranka, az akkor tizenéves bakfis. A különböző frontokon harcoló tizenöt levélíró (általában alacsonyabb rangú tiszthelyettesek, később tartalékos hadnagyok) egy elmagyarosodott német polgárcsalád rokonaiból és ismerőseiből kerülnek ki.
A lövészárokból írt levelek sokszor csak szűkszavú közléseit levéltári és történettudományi adatok kötik össze, így azt is megtudjuk, hogy a levelek milyen hadiesemények közben vagy után íródtak. A közölt levélrészletek a harctéri hétköznapok szabadidős tevékenységeiről (például a levélírók olvasmányairól), lelkiállapotáról, harci moráljáról stb. is tudósítanak, tehát család- és hadtörténeti információk mellett erős művelődés-, társadalom- és mentalitástörténeti vonásokat is hordoznak. Egy család, sőt egyetlen személy dokumentumainak kis világában – mint cseppben a tenger – ott tükröződik a kor történelmének nagy drámája.


Megosztás

Egypercesek

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Páyázati felhívás

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft., a Kocka Kör Tehetséggondozó Kulturális Egyesület és a Magyar Karikatúra Szövetség rajzpályázatot hirdet

Feliratkozás a hírlevélre

Email