Hízik a tatabányai könyvtár

Kétszeresére bővül Tatabányán a József Attila Megyei és Városi Könyvtár olvasói tere, valamint új közösségi tereket alakítanak ki és növelik a raktárak, laborok területét egy egész nyolctized milliárd forintos átépítés keretében – mondta a város polgármestere.
    

Kép forrása

Schmidt Csaba a látványterveket bemutatva hozzátette, a kormány a Modern városok program keretében támogatja az intézmény átalakítását. Az új épületet a tervek szerint 2019 második felében adják át. 
A felnőttkönyvtár a jelenlegi olvasótermi pavilon kétszintessé alakításával bővül. Az egy légterű helyiség felső szintje a nyugodt olvasás és kutatás tereként működhet. Ide kerül a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.
Míg a közönség szolgálatába állított terek szellősek, világosak és vízszintes irányban terjednek, addig az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot terveztek a könyvtárnak a vasútállomás felé eső oldalán. A raktárakban kétszázezer kötet fér el.
A könyvtár épületét 1964-ben emelték, azóta építészetileg elavult, infrastrukturális állapota leromlott, a jogszabályi feladatok ellátására alig alkalmas, és alapterület tekintetében sem felel meg a Könyvtári Intézet által ajánlott értékeknek. Az intézményt korábban fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002-ben kiírt egy építészeti tervpályázatot a könyvtár bővítésére, de a megvalósítás végül forrás hiányában akkor elmaradt. 
Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte, hogy egy-másfél éven belül szinte újjászületik Tatabánya központja, mert a könyvtárral szemközti Árpád Gimnáziumot is átépítik, felújítják az ezekkel szomszédos megyeházát, valamint az épület előtti téren mélygarázs és közösségi szolgáltatóközpont épül.