Magyarok a szófiai könyvfesztiválon

Három magyar írót ismerhet meg személyesen a bolgár olvasóközönség az 5. Szófiai Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon, amelyet együtt tartanak Bulgária legnagyobb hagyományos könyvvásárával. A Bolgár Könyv Egyesület szervezésében zajló fesztiválon Dragomán György, Horváth Viktor és Márton László képviseli a kortárs magyar irodalmat.

Kép forrása

Dimitrov Györgyi, Szófiai Magyar Intézet vezetője elmondta: az idei rendezvényen a visegrádi négyek a díszvendégek, miután a fesztivál vezető témája a négy ország irodalma, jelenlegi folyamatainak, irányzatainak bemutatása. Így a négy ország közös standon szerepel, ahol az olvasók egymás mellett láthatják a cseh, lengyel, magyar és szlovák szerzők műveinek legfrissebb bolgár fordításait.
Az elmúlt években a magyar állam egy, másfél millió forintot fordított magyar irodalmi művek megjelenésének támogatására Bulgáriában, az idén a Publishing Hungary program kiterjesztéseként az irodalmi rendezvények és a könyvkiadás támogatására jutó összeg több mint háromszorosára emelkedett. A program felmérése szerint Bulgária azon európai országok közé tartozik, ahol a leginkább ismerik a magyar irodalmat.
Idén tizennyolc magyar könyv jelent meg bolgár nyelven, a többségében kortárs szerzők alkotásai. Az elmúlt tíz évben kiadott százhúsz mű felének megjelenését támogatta az intézet – jegyezte meg Dimitrov Györgyi. A magyar állam támogatása nélkül – amelyre a kiadók pályázhatnak – lehetetlen lenne e művek többségének megjelenése, ha csak a piaci hatások érvényesülnének a kiadásban e két kis ország kulturális kapcsolatai a gazdag hagyományok ellenére sokkal szegényebbek lennének – tette hozzá.
A bolgár főváros Nemzeti Kultúrpalotájában szerdán este nagy sikerrel mutatták be pódiumbeszélgetésen Dragomán Györgyöt. A magyar írót leginkább a Máglya című alkotásáról kérdezték, amelyet az idén vehettek kezükbe a bolgár olvasók Papadopulosz Adriana fordításában, az Ergo kiadó gondozásában.
Az idei Szófiai Nemzetközi Könyvvásáron több mint százötven bolgár és külföldi kiadó mutatkozik be az eseményen, amelyre ötvenezer látogatót várnak a szervezők.