Nemzeti Szodoma

MEGJELENT: 2017. december 22. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Leállították Sade márki Szodoma százhúsz napja című pornográf regényének árverését, mert a francia kulturális tárca időközben nemzeti kinccsé nyilvánította a kötetet. A francia államnak harminc hónap áll rendelkezésére, hogy közadakozásból, magánadományokból előteremtse az árverésről kivont tételek árát, és amennyiben ez nem sikerül, azokat ismét árverésre bocsáthatják.

Kép forrása

Sade márki 1785-ben írta Szodoma százhúsz napja című regényét egy több mint tíz méter hosszú pergamentekercsre, miközben börtönbüntetését töltötte a Bastille-ban. A nemi perverziókat módszeres alapossággal bemutató írást szerdán bocsátották volna árverésre. A francia kulturális minisztérium azonban a héten nemzeti kincsnek nyilvánította Sade márki kéziratát és a szürrealizmus teoretikusaként számon tartott André Breton író, esztéta négy munkáját.
A műveket a rendelkezés következtében nem lehet külföldi vásárlónak eladni. A francia államnak harminc hónap áll rendelkezésére, hogy közadakozásból, magánadományokból előteremtse az árverésről kivont tételek árát, és amennyiben ez nem sikerül, azokat ismét árverésre bocsáthatják.
A kézirat az előzetes becslések szerint négy-, öt-, hatmillió eurót (akár kétmilliárd forintot) ér. Breton négy írását, a szürrealista művészeti mozgalom alapvetéseit az árverés előtt öt és félmillió euróra (egymilliárd hétszázmillió forintra) becsülték. Sade márki könyve iránt amerikai és európai vásárlók is érdeklődtek – közölte a párizsi székhelyű Aguttes árverési ház. 
Sade márki regénye és Breton művei az Aristophil csoport mintegy százharmincezer darabos gyűjteményéből kerültek volna árverésre. Az 1990-ben alapított csoportnak mintegy tizennyolcezer befektetője volt, a társaság azonban 2015-ben csődbe ment, alapítóját, Gerard Lheritier-t csalásért vették őrizetbe, és vizsgálat indult ellene. A hatalmas gyűjteményt, amelyben egyebek mellett Dumas A három testőr című regényének eredeti kézirata is megtalálható, árveréseken próbálják meg értékesíteni, hogy a befektetőket kártalanítsák.Megosztás

Egypercesek

Vezesd még egyszer…

Vezesd még egyszer…

Kortárs és ősmagyar mezsgye találkozása

Gyilkos divat

Elragadóan ijesztő felsorolás, csodálatos illusztrációkkal

Átadták a Balassi-emlékkardokat

A rangos irodalmi díjat minden évben egy magyar költő és egy külföldi műfordító kapja

Laszlo a halál angyala nyomában

A doktor ellenségei és a gyilkos semmit és senkit sem kímélnek…

A bilincs a szabadság legyen

Egy több, mint fél évszázadon át tartó szerelem

Feliratkozás a hírlevélre

Email