Átadták az idei Nobel-díjakat

Stockholmban, illetve Olsóban vasárnap átadták az idei Nobel-díjakat a kitüntetetteknek. Az irodalmi Nobel-díjat Kazuo Ishiguro brit regényíró vehette át.

Kép forrása

A megosztott fizikai Nobel-díjat az amerikai Rainer Weiss, Barry Barish és Kip Thorne, a megosztott kémiai Nobel-díjat a svájci Jaques Dubochet, a német-amerikai Joachim Frank és a brit Richard Henderson, a megosztott orvosi és élettani Nobel-díjat Jeffrey Hall, Michael Rosbash és Michael Young amerikai tudósok, az irodalmi Nobel-díjat Kazuo Ishiguro brit regényíró, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett Richard Thaler amerikai professzor a stockholmi hangversenyteremben vette át a svéd uralkodópártól a nekik járó emlékérmet, a diplomát és a kilencmillió svéd koronáról szóló csekket.
Az átadási ünnepségen mondott beszédében Carl-Hendrik Heldin, a Nobel-alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, hogy a tudományos, kulturális és gazdasági haladásnak hála „olyan társadalmaink vannak, amelyekben az emberek olyan életet élnek, amilyent óhajtanak, és olyan szinten, amelyet még soha sem látott a világ”. Az elnök ugyanakkor utalt arra is, hogy az alapvető emberi jogokat még mindig nem tartják mindenhol tiszteletben.