Magyarul is ír Tom Hanks írógépe

MEGJELENT: 2017. december 7. | SZERZŐ: Varga P.

Megérkezett a kétszeres Oscar színész első novelláskötete, melyben a történetek közös pontja egy írógép. Tom Hanks már évtizedek óta gyűjt írógépeket, új hobbija viszont a könyvírás lehet. 

Kép forrása

Év elején már írtunk, hogy a neves színész első kötete idén érkezik, most azonban már arról számolhatunk be, hogy a magyar könyvesboltok polcain is fellelhető „Forest Gump” első könyve.
A kötet története 2014-ben kezdődött, amikor Tom Hanks ötleteként az Apple iTunes áruházán megjelent a színész és az Apple közös fejlesztésű applikációja, a Hanx Writer. Ezzel a felhasználók egyébként fakszimile gépírást tudnak készíteni. Olyan hirtelen lett népszerű az alkalmazás, hogy Tom Hanks a sikeren felbuzdulva elkezdett dolgozni kötetén. Első körben megjelent egy írása a New Yorkerben, amely egy Holdra vezető amatőr expedícióról szólt. Ezt követően a The New York Times, a Vanity Fair hasábjain is olvasható volt néhány Hanks sztori, melyek hamar felkeltették az Alfred A. Knopf kiadó főszerkesztőjének figyelmét, és innentől már sínen is volt a Hanks-kötet. 
A kétszeres Oscar-díjas színész így már nemcsak forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként csillogtatja tehetségét, hanem íróként is. Kötetét világszerte óriási érdeklődés előzte meg, a rajongók azonban már nem kell tovább várniuk, hiszen megérkezett az eredetileg Uncommon Type: Some Stories címet viselő könyv. Magyarul a Különleges karakterek címet kapta a tizenhét történetet felvonultató novellásgyűjtemény. 
Az egyes írások mindegyikében megjelenik valamilyen módon egy írógép. Némelyikben főszereplőként, más írásokban azonban csak egyetlen utalás erejéig.
A novellák történetei széles skálán mozognak: akad köztük, ami egy New Yorkba érkező menekültről szól, akinek a családját szétszakította a hazájában dúló háború. Egy másik sztori egy vezető amerikai sportcsatorna új sztárját mutatja be, míg egy harmadikban egy dúsgazdag amerikait és hűséges alkalmazottját ismerhetjük meg. Mindezek mellett természetesen akad olyan történet is, aminek maga Tom Hanks lesz a főhőse… az írógép mellett!
Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email