Vér és szívás

MEGJELENT: 2017. december 4. | SZERZŐ: Oxi

„Twilight-saga 3,5”, ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették megjelenésekor az Alkonyat széria Bree Tanner rövid második élete című Stephenie Meyer könyvet. Nos, aki nem Alkonyat-fan, az innen tovább is lapozhat, ugyanis mit sem sejt az amerikai írónő 2005-ös első ilyen könyvének megjelenése óta tartó irodalmi átrendeződésről. A Bree Tanner rövid második élete viszont még a saga-n belül is egy újfajta megközelítés. Kössük föl a gatyánkat!

Kép forrása

Mert ugye lőn a vámpírlegenda, melyet anno dacumál Bram Stoker hívott világra, hacsak nem vesszük még inkább alapul Vlad Drakul középkori históriáját. Meyer elég érdekesen, bár meglehetősen stílszerűen csöppent bele a horror-irodalom vámpírszekciójába, mivel elmondása szerint az első Alkonyat-regényt egy vámpírról és egy lányról szóló álma alapján kezdte el írni. Ugyancsak álomszerű (egészen pontosan hétszázötvenezer dolllár) volt az az összeg, mellyel Stephenie-t egy merész amerikai kiadó megkínálta első regényéért, az Alkonytért
A történet azóta, s főleg a filmváltozatnak is köszönhetően nagyon jól ismert, ahogy a statisztikák mondják: a Twilight-saga még a műfajban és célközönségben hasonló blockbuster-nek számító Harry Potter szériát is maga mögé tudta utasítani. 
A most ajánlott kötet, a Bree Tanner rövid második élete, annyiban tesz a sorozathoz nagyot, hogy azt egy korábbi mellékszereplő szemszögéből mesélve kínálja a szerző az olvasóknak. Stephenie Meyer minden részt ugyanis úgy írt meg, hogy azt valamelyik főszereplő mesél el, a Bree Tanner-es részt a címszereplő narratívája kíséri. Természetesen itt is azokról a vámpírokról van, akiket a korábbi részekből megismerhettünk, itt is azokkal a sajátságos meyer-i jellegzetességekkel bírnak, melyek több esetben is eltérnek a klasszikus, hagyományos „vámpírságtól”. És persze Bree történetében is ott van a szerelem, a fiatal lány Diego-val együtt indul el egy kalandos útra, melynek során teremtőjüket akarják felkutatni. Ebben a részben is nagy jelentőséget kap a vámpírtársadalom leírása, a vérszívók szokásai, hierarchiájuk, belső törvényeit, illetve azok az izgalmas fordulatok, melyek e belső törvények megszegéséből, illetve azok megtorlásában fakadnak. 

Megosztás