Vér és szívás

MEGJELENT: 2017. december 4. | SZERZŐ: Oxi

„Twilight-saga 3,5”, ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették megjelenésekor az Alkonyat széria Bree Tanner rövid második élete című Stephenie Meyer könyvet. Nos, aki nem Alkonyat-fan, az innen tovább is lapozhat, ugyanis mit sem sejt az amerikai írónő 2005-ös első ilyen könyvének megjelenése óta tartó irodalmi átrendeződésről. A Bree Tanner rövid második élete viszont még a saga-n belül is egy újfajta megközelítés. Kössük föl a gatyánkat!

Kép forrása

Mert ugye lőn a vámpírlegenda, melyet anno dacumál Bram Stoker hívott világra, hacsak nem vesszük még inkább alapul Vlad Drakul középkori históriáját. Meyer elég érdekesen, bár meglehetősen stílszerűen csöppent bele a horror-irodalom vámpírszekciójába, mivel elmondása szerint az első Alkonyat-regényt egy vámpírról és egy lányról szóló álma alapján kezdte el írni. Ugyancsak álomszerű (egészen pontosan hétszázötvenezer dolllár) volt az az összeg, mellyel Stephenie-t egy merész amerikai kiadó megkínálta első regényéért, az Alkonytért
A történet azóta, s főleg a filmváltozatnak is köszönhetően nagyon jól ismert, ahogy a statisztikák mondják: a Twilight-saga még a műfajban és célközönségben hasonló blockbuster-nek számító Harry Potter szériát is maga mögé tudta utasítani. 
A most ajánlott kötet, a Bree Tanner rövid második élete, annyiban tesz a sorozathoz nagyot, hogy azt egy korábbi mellékszereplő szemszögéből mesélve kínálja a szerző az olvasóknak. Stephenie Meyer minden részt ugyanis úgy írt meg, hogy azt valamelyik főszereplő mesél el, a Bree Tanner-es részt a címszereplő narratívája kíséri. Természetesen itt is azokról a vámpírokról van, akiket a korábbi részekből megismerhettünk, itt is azokkal a sajátságos meyer-i jellegzetességekkel bírnak, melyek több esetben is eltérnek a klasszikus, hagyományos „vámpírságtól”. És persze Bree történetében is ott van a szerelem, a fiatal lány Diego-val együtt indul el egy kalandos útra, melynek során teremtőjüket akarják felkutatni. Ebben a részben is nagy jelentőséget kap a vámpírtársadalom leírása, a vérszívók szokásai, hierarchiájuk, belső törvényeit, illetve azok az izgalmas fordulatok, melyek e belső törvények megszegéséből, illetve azok megtorlásában fakadnak. 

Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email