Az aviátor felesége navigátor

A címen még annyit csiszolhatnék, hogy az aviátor a felesége a navigátor. De hát értjük ezt így is, úgy is, hiszen van az a mondás, hogy „minden híres/sikeres férfi mögött ott van egy nő”. Ez esetben Anne Morrow volt Charles Lindbergh mögött. Kettejük történetéről Az aviátor felesége címmel Melanie Benjamin, az 1962-es születésű amerikai írónő rakott össze romantikával és kalandokkal fűszerezett regényt. 

Kép forrása

Nem célom a postások napjainak felüdítése (bár tulajdonképpen miért ne tenném?), de meg kell állapítsam e könyvajánló kapcsán, hogy a regény férfi főhőse – aki valóságos személy volt – postai küldöncként kezdte, s végül egy mindenki által csodált pilóta, író, feltaláló, felfedező és környezetvédő lett, s nem mellesleg az Amerikai Egyesült Államok légierejének dandártábornoka. Igen, Charles Lindbergh, a zseniális pilóta nem egyből lett azzá, ami volt. És Melanie Benjamin ennek a zsenialitásnak egy másik oldalát mutatja be könyvében. 
Maga az alapgondolat persze nem egészen eredeti, miként utal erre a helyzetre az idézett mondás, de Lindberghről még így is keveset tud a világ, s benne a magyar olvasók. Ennek most vége, Az aviátor felesége egy komoly mítosz komoly továbbépítése. Annyiban más ezúttal a helyzet, hogy Benjamin könyvében a számos repülési rekord, felfedezés, feltalálói siker, tudományos, repüléstechnikai és katonai eredmény mögött egy árnyaltabb világ van. Rögtön ott áll Anne és Charles szerelmi története, illetve viharosra sikerült házasságuk, közös küzdelmeik, melyben a feleség számára valahogy sosem jutott annyi rivaldafény, mint férjének. Az idő előrehaladtával már esetenként botrányokba is fulladó, sokszor a teljes amerikai média szeme előtt zajló házastársi história egyiküknek sem tett jót, ugyanakkor a regényből kitűnik, hogy mindketten tisztában voltak azzal, hogy Lindbergh az egyik legfontosabb huszadik századi amerikai férfi, aki munkássága és annak eredményei komoly rangra emelték az Egyesült Államokat. A férj és a feleség így sosem tudta kivonni magát az alól a felelősség alól, mely rájuk nehezedett, s családi drámáik, örömeik egy egész nemzet számára váltak a jelenkori történelem fontos epizódjává.