Pacalista és pacal-lista

MEGJELENT: 2017. december 6. | SZERZŐ: Oxi

Mottósítva e címbéli kettőt találjuk Cserna-Szabó András 77 magyar pacal című új könyvében. A megosztó ételféleség már oly sok bántást kapott, hogy ideje volt, hogy valaki a pártját fogja és kikutassa kultúrtörténetét. Az pedig, hogy a magyar gasztrohistória fejezeteinek zöme összefügg a nagy magyar történelemmel, nos, az talán senkit sem lep meg. Ebből fakadóan kijelenthetjük: ha ismered a pacal történetét, akkor ismered a magyarokét is. 

Kép forrása

Aki szombat délelőttönként a Kossuthon belehallgat Vinkó József Szellem a fazékból című rádiós magazinjába, annak semmi kétsége nem lehet afelől, hogy a magyar történelem és a művészettörténet szerves része a konyhakultúra. 
Ezen a csapásirányon haladva alkotta meg új könyvét Cserna-Szabó András is, aki kollégájához hasonló ínyenc ízléssel és konyhakész alapossággal teremtette meg a pacal korrekt profilját. A szerző láthatóan két okból állt neki e nemes, bár minden bizonnyal nem mindig hálás feladatnak: leválasztani a pacal köré telepedett rossz hiedelmeket, félreértéseket és megmutatni ennek az ételnek konyhaművészeti szempontból nemes eredetét, a gasztrohistóriában elfoglalt jelentős szerepét. A kötetben távoli századokig, egészen pontosan az ókorig utazhatunk a különböző állatfélék gyomoralapú ételeiről szólva, vagy ha eltúlozzuk, akkor mondható: a pacal egyidős az emberiséggel, a homo sapiens gyomra mindent befogadott, akár a gyomrot, avagy a pacalt is. 
A kötet szerzője nemcsak a pacal kultúrtörténetének leírásával igazolja eme ételremek létjogosultságát, de az amúgy megosztó ételkülönlegességről, akárcsak a lecsóról, számos, szinte házankénti, háztartásonkénti, családonkénti receptet ad közre. Az a szindróma pedig talán sokak előtt ismert – és én éppen ezért ajánlom bátran – hogy evés közben jó olvasni, avagy olvasás közben jó enni, ezért vegyük e könyvet magunk és a pacalos tányér elé, és ne csukjuk be a szemünket, úgy falatozzunk!Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email