Kifordított világ

Christopher Priest elintézi, hogy kicsit másképp lássuk a világot. Teszi mindezt a most frissítve, magyarul is megjelent Kifordított világ című sci-fijével.

Kép forrása

Az angol Christopher Priest-et már sokan ismerik a magyar olvasóközönség tagjai közül, sőt már a mozinézők is találkozhattak vele, pontosabban művével. A szerzőnek köszönhetjük ugyanis A tökéletes trükk című regényt, melyből 2006-ban Christopher Nolan készített filmet Christian Bale, Hugh Jackman és Michael Caine főszereplésével. 
Nemrégiben azonban egy másik igen meghatározó könyvének érkezett meg frissített magyar változata. Az eredetileg The Inverted World címmel 1974-ben megjelent sci-fije, amely Priest tizennégy regényéből, négy novelláskötetéből és számtalan egyéb írásából álló életművének harmadik alkotása. Kritikusok állítják: az egyik legmeghatározóbb írása. Paul Kincaid, kritikus, szerkesztő szerint egyenesen a második világháború utáni angol SF egyik kulcsfontosságú műve. Az Amerikai amnézia szerzője, Jonathan Lethem véleménye, hogy a regény kívül-belül csupa talány. Nem véletlen, hogy olvasása után kicsit másképp is látjuk a világot. A könyv a későbbiekben többeket is megihletett, részben például neki köszönhetjük China Miéville Vastanácsát. 
A Kifordított világ főhőse Helward Mann, aki a Föld nevű város lakója. Éppen most töltötte be a hatszázötven mérföldes kort, így elhagyhatja a neveldét. Útja pedig egyenesen a Jövőfelderítő céhbe vezet, melynek köszönhetően kiléphet a város falai közül. Első alkalommal hagyhatta el a várost, és izgatottan áll be a Sínfektető céhhez gyakorlatra. A munka során azonban rádöbben, hogy a várost mozgatják. Folyamatosan haladnia kell ugyanis ahhoz, hogy ne maradjon le túlságosan a titokzatos optimum mögött.
Helward ezután bejárja a várostól délre és északra elterülő világot, vagyis a múltat és jövőt. Közben kezd összeállni egy kirakós játékként a valóság, az optimum és a Föld valósága. Persze ez mindent megkérdőjelez, ráadásul el is bizonytalanít: hirtelen az lesz a legfontosabb kérdés, hogy érdemes-e ott jobbra, többre törekedni, ahol az ember körül minden csak hazugság…?