Egy zseniális pengevarázsló

MEGJELENT: 2017. november 14. | SZERZŐ: László T. András

A magyar és a nemzetközi vívósport és vívásoktatás egyik meghatározó, de sokáig elfeledett alakjáról jelent meg a Borsody László a géniusz című könyv negyedik, bővített kiadása.

Kép forrása

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Honvédelmi Minisztérium sajtótájékoztatóján rövidfilm mutatta be az 1878 és 1939 között élt Borsody László életét, melyet a katonai pályára és a vívásra, vívásoktatásra tett fel. Kulcsár Krisztián MOB-elnök, olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vívó hangsúlyozta: „a kötet túlmutat azon, hogy egyszerű életrajzi könyv legyen. Akiről szól, kiemelkedő alakja a magyar és a nemzetközi vívásnak” – mondta, majd emlékeztetett rá, hogy Borsody a magyar kardvívás egyik megteremtője volt, vívómesterként és iskolateremtőként is beírta a nevét az egyetemes sporttörténelembe. Tanítványai – köztük Kovács Pál, Rajcsányi László, Berczelli Tibor, Tersztyánszky Ödön – tizennyolc olimpiai, tizennyolc világbajnoki és tizennégy Európa-bajnoki aranyérmet nyertek.
A MOB-elnök szerint a kötet külön értéke, hogy a Borsody-iskola egyik képviselője, az olimpiai bajnok Pézsa Tibor lektorálta, akit a tájékoztató végén köszöntöttek abból az alkalomból, hogy a napokban lesz nyolcvankét éves.
„A MOB számára fontos a múlt kincseinek megőrzése, Borsody László örökségét továbbvinni ennek a feladatnak a része” – tette hozzá Kulcsár Krisztián.
„Borsody László volt az én edzőmnek, Szűcs Jánosnak a mestere, így nap mint nap rengeteg történetet, anekdotát hallottam róla” – emlékezett Pézsa Tibor, majd kiemelte, hogy a magyar kardvívás legutóbbi világbajnoka, az idén győztes Szatmári András is a Borsody-iskola alapján készül. 
Holló József HM nyugalmazott altábornagy, miniszteri biztos hangsúlyozta: a könyv hivatása informálni, tanítani, példát adni. „Borsody László akkor is megőrizte az igazi magyar kardvívás jellemzőit, amikor sokan az olasz vívóiskolára esküdtek” – emelte ki az egykori vívómester szerepét a szerző Máday Norbert, aki bevallása szerint azért vállalkozott az életmű feltárására, mert korábban – méltatlanul – egyetlen írás sem foglakozott vele.
Megosztás