Szex, drogok és high-tech

MEGJELENT: 2017. október 11. | SZERZŐ: Oxi

A Wall Street farkasa című Leonard Di Caprio film óta ugyancsak fellángolt az érdeklődés a(z amerikai) pénzvilág kissé sem erkölcsös módszerei, illetve a kapitalista cégóriások emblematikus menedzseréletmódja iránt. Valójában honnan van az tömérdek pénz, amiből azt a végeláthatatlan sok százezer dolláros fizetés fel tudják markolni a közép- és felsővezetők ezeknél a cégeknél? Valójában, hogy lehet úgy rengeteg pénzt keresni, hogy csak nyomkodjuk a telefont és a laptopok billentyűzetét? Nos, Filip Syta A Show című könyvében most megmondja. 

Kép forrása

Syta könyve nemcsak Scorsese mester filmjére hajaz, hanem amúgy több más, hasonló regény és további filmek által kínált világlátásra is utal. A regény – most már többek által megerősítve kimondhatóan – a Google cégről szól, arról a vállalatról, ahol Syta korábban dolgozott. A világcéggel való kapcsolatáról a szerző először még óvatosan nyilatkozgatott, aztán később bevallotta, hogy az általa leírtak és a Google-nál tapasztaltak között közel azonos az egyezőség, úgyhogy ezt vehetjük fixre is. 
A történet főhőse Victor, aki egy olyan san francisco-i cégnél helyezkedik el, ahol az alkalmazottak zöme huszonéves diplomás, ereje teljében lévő, vad és ördögien ambíciózus fiatal. A Show nevű cég kereskedelmi részlegén pedig iszonyatos pénzekért dolgoznak a lánglelkű és kidolgozott testű szép új jövő tagjai, akik a hajtás okozta stresszt a klasszikus triumvirátussal: szexszel, drogokkal és rock & rollal enyhítik, de a rock and roll-t ez esetben a high tech-kel helyettesíthetjük. Persze mindig is igény volt arra, hogy valahogy kitudódjon, miféle mahinációk mennek egy online-nal, internettel, globális kommunikációval foglalkozó vállalatóriásnál, ahol a termékek és szolgáltatások jelentős része nem kézzel fogható, csupán a virtuális valóságban létezik. Hmm. Ez tényleg a valóság? – tehetnénk fel a teljesen logikus kérdést. Victor hamar az örvényben találja magát, ahogy beleszédül a mélységbe és nekilát drogozni és orgiákra járni a munkatársakkal, munkatársnőkkel. A történetből egy új nemzedék pokoli halálsikolya is kihallik, ahogy az „új züllöttek” ugyanazokat az erkölcsi és etikai csapdákat szenvedik el, mint szüleik, nagyszüleik. Csak itt most kicsit több a számítógép, a program, az internet, az egyesek és nullák, no meg a hullák... Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email