Szex, drogok és high-tech

MEGJELENT: 2017. október 11. | SZERZŐ: Oxi

A Wall Street farkasa című Leonard Di Caprio film óta ugyancsak fellángolt az érdeklődés a(z amerikai) pénzvilág kissé sem erkölcsös módszerei, illetve a kapitalista cégóriások emblematikus menedzseréletmódja iránt. Valójában honnan van az tömérdek pénz, amiből azt a végeláthatatlan sok százezer dolláros fizetés fel tudják markolni a közép- és felsővezetők ezeknél a cégeknél? Valójában, hogy lehet úgy rengeteg pénzt keresni, hogy csak nyomkodjuk a telefont és a laptopok billentyűzetét? Nos, Filip Syta A Show című könyvében most megmondja. 

Kép forrása

Syta könyve nemcsak Scorsese mester filmjére hajaz, hanem amúgy több más, hasonló regény és további filmek által kínált világlátásra is utal. A regény – most már többek által megerősítve kimondhatóan – a Google cégről szól, arról a vállalatról, ahol Syta korábban dolgozott. A világcéggel való kapcsolatáról a szerző először még óvatosan nyilatkozgatott, aztán később bevallotta, hogy az általa leírtak és a Google-nál tapasztaltak között közel azonos az egyezőség, úgyhogy ezt vehetjük fixre is. 
A történet főhőse Victor, aki egy olyan san francisco-i cégnél helyezkedik el, ahol az alkalmazottak zöme huszonéves diplomás, ereje teljében lévő, vad és ördögien ambíciózus fiatal. A Show nevű cég kereskedelmi részlegén pedig iszonyatos pénzekért dolgoznak a lánglelkű és kidolgozott testű szép új jövő tagjai, akik a hajtás okozta stresszt a klasszikus triumvirátussal: szexszel, drogokkal és rock & rollal enyhítik, de a rock and roll-t ez esetben a high tech-kel helyettesíthetjük. Persze mindig is igény volt arra, hogy valahogy kitudódjon, miféle mahinációk mennek egy online-nal, internettel, globális kommunikációval foglalkozó vállalatóriásnál, ahol a termékek és szolgáltatások jelentős része nem kézzel fogható, csupán a virtuális valóságban létezik. Hmm. Ez tényleg a valóság? – tehetnénk fel a teljesen logikus kérdést. Victor hamar az örvényben találja magát, ahogy beleszédül a mélységbe és nekilát drogozni és orgiákra járni a munkatársakkal, munkatársnőkkel. A történetből egy új nemzedék pokoli halálsikolya is kihallik, ahogy az „új züllöttek” ugyanazokat az erkölcsi és etikai csapdákat szenvedik el, mint szüleik, nagyszüleik. Csak itt most kicsit több a számítógép, a program, az internet, az egyesek és nullák, no meg a hullák... Megosztás