A világgal való csalóka kapcsolatunk

MEGJELENT: 2017. október 5. | SZERZŐ: Rácz

Meglepetésre a japán származású, de Angliában élő Kazuo Ishiguro kapta 2017-ben az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Királyi Akadémia főtitkára, Sara Danius bejelentése szerint Ishiguro stílusa olyan – a Könyves blog szellemes interpretációjában –  mintha Jane Austen és Franz Kafka szerelemgyerekére sokszor vigyázott volna Marcel Proust.

Kép forrása

Kazuo Ishiguro 1954-ben született Japánban, és kisgyerek volt, amikor szüleivel Nagy-Britanniába költöztek. Eddig nyolc könyve jelent meg, de írt forgatókönyveket is: 1989-ben nyerte el a Booker-díjat a Napok romjai című regényéért, amelyből Emma Thompson és Anthony Hopkins főszereplésével film is készült, a Ne engedj el filmváltozatában Keira Knightley, Carey Mulligan és Andrew Garfield játszotta a főbb szerepeket. Első regénye, A dombok halvány képe 1982-ben jelent meg. A kritikusok szerint Ishiguro óriási érzelmi erővel tárja fel a világgal való csalóka kapcsolódásunk mögötti mélységet. Főbb témái: az emlékezet, az idő, az önámítás. 
A legrangosabb irodalmi elismerés mellé kilencmillió svéd korona (csaknem háromszázmillió forint) is jár. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.
Megosztás

Egypercesek

PEN American-díjas lett King

PEN American-díjas lett King

A szólásszabadság, az írástudás és az információhoz való szabad hozzáférés lelkes szószólója

Tudnom kell –, hogy mitől letehetetlen

Jogait már a megjelenése előtt több mint húsz ország kiadója megvásárolta

Jogász és prosti – 2 in 1

Nyers szókimondás és a tarka nyelvi petárdák

Magyar-lengyel két jó barát…

Útikönyv kiváló fényképanyaggal, izgalmasan megírt történelmi epizódokkal

Putyin kémkedő verebe

A szenvedély veszélyes, mint a kémkedés Moszkvában

Feliratkozás a hírlevélre

Email