Ébredő istenekké váltak az Alvó óriások

MEGJELENT: 2017. október 12. | SZERZŐ: Varga P.

Megjelent magyarul is a nagysiker Alvó óriások című sci-fi folytatása. Sylvain Neuvel Ébredő istenek kötete még az első résznél is nagyobbat szól a kritikusok szerint. A könyv apró kirakók segítségével próbál meg fényt deríteni az idő létezése óta megválaszolatlan rejtélyre.

Kép forrása

Mi az az óriási, idegen anyagból készített kéz, ami kiáll a földből, és egyáltalán mire szolgál? Ráadásul egyre másra kerülnek elő a test többi darabjai is. Erre próbál a sci-fi-mániás, Sylvain Neuvel az Alvó óriások című kötetével válaszolni – ajánlottuk egy éve a kanadai szerző első magyarul megjelent kötetét. Mostanra azonban már a második magyarra fordított regénye is a könyvesboltokba került. Az Ébredő istenek ráadásul a korábbi folytatása.
Így természeten a műfaja Neuvel – és persze sokan mások – szívügyeként a sci-fi. Az új könyv a tengerentúli kritikusok és az olvasók véleménye szerint még a tavalyi nagysikerűnél is jobb. Ezt támasztja alá, hogy a kötet a Goodreads könyves oldalon alig három hónap alatt több mint ötezer olvasói bírálat alapján 4,16 pontos értékelést kapott. Nem mellesleg a pozitív véleményeket még az Alvó óriásoknál is aktívabban gyűjti.
A történet talán nem annyira egyedi alaphelyzetből indul ki, ám aztán Neuvel megpörgeti fantáziájával a sztorit. Pontosabban kicsit szálakra szedi. Egy ismeretlen, nem a mi világunkból származó robot jelenik meg ugyanis London fölött. Szinte az egész várost beteríti, azt pedig senki sem tudja, hogy vajon a valami békés kapcsolatfelvétel miatt jött, vagy éppenséggel egy invázió előtt méri fel a terepet. A történet azonban ezt követően több szálon kezd el futni. Természetesen több szereplővel, így többek közt a kis Eva Reyese-vel, Dr. Rose Franklinnel, Kara Resnikkel és Vincent Couture-ral.
A kis Eva Reyese-t rémálmok gyötrik. Ezek azonban nem olyanok, mint az átlag gyereket kínzó horrorfantáziák, rémtörténetek. A halálról és pusztításról szóló apokaliptikus képei ugyanis mintha valóra válnának…
Dr. Rose Franklinnek igazán homályos az élettörténete. Nincsenek emlékei az elmúlt pár évből. Persze ez köszönhető annak, hogy mint kiderült halott volt. Az idegenek azonban, akiknek dolgozik, visszahozták az élők közé. Az viszont rejtély, hogy hogyan, pláne, hogy miért…
Kara Resnik és Vincent Couture a háború alatt egymásba szerettek, azóta pedig békében élnek együtt. Ők jelentik az egyetlen védvonalat a Föld és aközött, ami feléjük tart. Azt viszont még nem tudják, hogy hazugságban élnek…
A szereplők történetei mind egy epikus kirakó apró darabkái, ám egy olyan rejtélyt fognak össze, amit már az idő létezése óta próbálunk megfejteni.
Megosztás