Képes detektívtörténet

Neil Gaiman köztudottan sokoldalú tehetség. Akik szeretik műveit, azok nagyon szeretik. Könyveivel annyi díjat nyert, hogy felsorolni is nehéz. A legérdekesebb az, hogy az irodalom határterületein is otthonosan mozog, így például a képregény világában is vidám kalandokra merészkedik. Most ismét képregény lesz egyik művéből. 

Kép forrása

Életrajza szerint Gaiman a a nyolcvanas évek dereka óta van jó viszonyban a képregénnyel. Akkoriban jelentetett meg Dave McKean grafikussal két független sorozatot (Violent Cases és Signal to Noise) és megkezdődött együttműködése a DC Comics kiadóval, ahol a későbbiekben világhírű Sandman sorozata is napvilágot látott 1987 és 1996 között. Itt írta a Hellblazer sorozat 27. számának forgatókönyvét. Az 1989-ben megjelent négyrészes The Books of Magic igen sok tekintetben a Harry Potter regények előképének tekinthető. Az 1990-es években, több év kihagyás után folytatta az Angliában népszerű Miracleman sorozatot. A sorozat a kiadó (Eclipse Comics) összeomlása miatt befejezetlen maradt. A Marvel Comics Marvel Univerzumában játszódó Marvel 1602 2003-ban látott napvilágot és 2005-ben elnyerte a képregény-köteteket jutalmazó Quill Díjat. 2006-ban újraindította a Marvel Comics Eternals sorozatát.
Ezúttal a Dark Horse képregénykiadótól kapott visszautasíthatatlan ajánlatot az alkotó. Gaiman Smaragdzöld tanulmány című írásából készülne képregény. A történet szerint egy Sherlock Holmeshoz hasonló névtelen detektív egy német nemes meggyilkolásának ügyén dolgozik. A nyomozás előrehaladtával azonban kiderül, a szálak egy emberentúli jelenséghez vezet, ami a történetbeli, 19. századi London utcáit kísérti.

A hírek szerint a novellát Rafael Scavone fogja képregényé dolgozni, Gaiman világát pedig Rafael Albuquerque és a többszörös Eisner-díjas Dave Stewart formálja meg.

A képregény várhatóan csak jövőre, állítólag június 20-án fog megjelenni.