Bond, Rambo és Piszkos Harry könyvben és filmvásznon

MEGJELENT: 2017. október 20. | SZERZŐ: László T. András

Az akciófilm műfaját, történetét, alműfajait mutatja be a Filmanatómia-sorozat legújabb, negyedik kötete. A könyv beszámol a filmes franchise-rendszerről, az amerikai szuperhősökről, szó esik benne a hongkongi és az európai akciófilmekről.

Kép forrása

A kötet a közönség legkedveltebb akciófilmjeinek ismertetésével, szakemberek, kritikusok közreműködésével mutatja be a műfajt, az értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos módon – mondta Kárpáti György filmkritikus, a könyv egyik szerzője. 
A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben. 
Az új kötet áttekinti az akciófilm sokszínű és gazdag történetét, kitér alműfajaira, vizsgálja legnépszerűbb franchisokat a James Bond-filmektől kezdve, Piszkos Harryn és Rambón át a Die Hard-mozikig.
Az akciófilm műfaj több száz alkotását tárgyalják a szerzők a könyvben: egyebek mellett olyan szériákat, mint a Terminátor, a Rambo, a Die Hard, a Mission: Impossible, továbbá a Halálos fegyver-, a Mad Max-, A feláldozhatók-, és Elrabolva-filmeket; valamint olyan emlékezetes kasszasikereket, mint a Féktelenül, A szökevény, vagy a John Wick. 
Az amerikai akcióhőst külön tanulmány tárgyalja, illetve a rendőrfilmeket is közelebbről veszi szemügyre egy fejezet. Egy-egy tanulmány erejéig külön szó esik az akciófilm gazdag hongkongi és európai hagyományairól. Bár a zsánernek nincsenek magyar tradíciói, a kötetben interjú olvasható a Dögkeselyű rendezőjével, András Ferenccel. Interjú készült Andrew G. Vajnával is, aki producerként a három legnagyobb akciófilm-franchise-ban, a Rambóban, a Terminátorban és a Die Hardban is közreműködött. 
A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatót a szerzők jelenlétében és közreműködésével tartották a fővárosi Art+Cinemában.
Megosztás

Egypercesek

Sváb Józsefé a Korcsmáros Pál-díj

Sváb Józsefé a Korcsmáros Pál-díj

Munkássága ötvözi a magyar képregény hagyományait és a modern európai képregény eszközeit

Olvasógép Mexikóból

Olyasmit tett lehetővé, mint manapság az, hogy a számítógépen több ablakot is megnyitunk

Harapófogóval kitépett lelkek

Önéletrajzi írás, legalábbis, ami a történet tapasztalati részét illeti

A negyedik majom, kicsit hetedik is, bárány is

A gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből

Történelmet túlélő magyar templomok

Nagy becsben kell tartanunk a középkorból megmaradt templomokat, plébániákat, kápolnákat

Feliratkozás a hírlevélre

Email