Úthengerrel zúzták szét a regényeket

Szomorú akció helyszíne volt a közelmúltban a délnyugat-angliai Dorset városa. Egy rendezvény keretében ott semmisítették meg Terry Pratchett, a 2015-ben elhunyt, ám máig rendkívül népszerű brit fantasy- és sci-fi-író befejezetlen regényeit. 

A leginkább Korongvilág-regényeiről ismert szerző életében több mint hetven könyvet publikált. Pratchett az Egyesült Királyság bestseller szerzője, hozzávetőleg ötvenmillió könyve kelt el világszerte, s műveit harminchárom nyelvre fordították le. Jelentős részük magyar nyelven is olvasható.
A szerző végrendeletében hagyta meg, hogy pusztítsák el befejezetlen írásait, mert nem akarta, hogy a félkész regények valaha is a közönség elé kerüljenek. A végrendelet végrehajtásával azonban nem igyekeztek az örökösök. Most a tíz félkész regényét tartalmazó merevlemezt egy úthengerrel zúzták szét. A szomorú performance főszereplője egy Lord Jerichónak nevezett „történelmi” úthenger lett, mivel a gépezet hatalmas hengerei a dorseti veterángőzgép-kiállításon, a múlt héten taposhatták szét Pratchett merevlemezét. 
A szétroncsolt adathordozót szeptembertől az angliai Salisbury Múzeumban állítják ki a szerző életművét bemutató időszaki tárlaton.
A szerző egyébként 2007 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórt állapítottak meg nála. Ezt követően nagy összegekkel támogatta a betegséggel kapcsolatos kutatásokat, és a BBC egy filmes naplót is készített róla. Pratchett hatvanhat évesen, 2015 márciusában hunyt el.