Kiosztották a Szép Ernő-díjakat

A magyar dráma napján, szeptember 21-én vehették át oklevelüket a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Szép Ernő-jutalom idei díjazottjai: Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna.
A Szép Ernő-jutalmakat drámaírók között osztják ki évről évre. 


Kép forrása

A Szép Ernő-jutalmat 1984-ben, Pogányné Szép Berta, Szép Ernő, Baumgarten-díjas költőnk húga alapította drámaírók számára. A Szép Ernő-jutalmat 1992-ig a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak körét két-három főre bővítették. Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díjjal járó anyagi fedezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A Szép Ernő-díj kuratóriuma munkáját a PIM Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti.
Az elismerést korábban olyan neves alkotók vehették át, mint Darvasi László, Spiró György, Háy János, Térey János, vagy a tavaly posztumusz kitüntetett Esterházy Péter.
A Szép Ernő-díj kuratóriumának döntése alapján 2017-ben Szép Ernő-életműdíjban részesül Zalán Tibor, évtizedeken átívelő drámaírói és színházi tevékenységéért, költői nyelvéért és széles műfaji merítésű, folyamatos dramaturgiai munkájáért. 
Szép Ernő-díjban részesül Visky András, eddigi drámaírói munkásságáért, különös tekintettel a Visszaszületés című művére, a XXI. század egzisztenciális kérdéseinek filozófiai mélységű megközelítéséért.
A 2017-es Szép Ernő-különdíj kitüntetettje Lengyel Anna, a PanoDráma létrehozásáért és működtetéséért, a kényes társadalmi kérdések kritikai súlyú és mindig eleven feldolgozásáért.
A díj átadására szeptember 21-én, a magyar dráma napján – Az ember tragédiája ősbemutatójára emlékezve – került sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban.