Egy valódi majomparádé

MEGJELENT: 2017. szeptember 13. | SZERZŐ: László T. András

Megnyerte a brit fotós a két éve húzódó szerzői jogi pert a majomszelfi ügyében. Egy amerikai bíróság a fotósnak adott igazat, aki önként lemondott a fotóval kapcsolatos jövőbeni bevételei negyedéről a gépével véletlenül önmagát lefényképező makákó javára. 

A brit fotós 2011-ben készített fotósorozatot Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy a majom az őserdőben felkapta egyik gépét és készített magáról pár szelfit, amelyek óriási sikert arattak világszerte. A vigyorgó majmot ábrázoló felvételek az elmúlt években bejárták a világot.
David Slatert a PETA nemzetközi állatvédő szervezet perelte be, mondván, hogy a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár – idézte fel az esetet a BBC News beszámolója. Azt nem tette hozzá, kinek gurult el a gyógyszere, de tény: a PETA a perben megpróbálta elérni az állatok alapvető jogainak kiszélesítését. Slater viszont hangsúlyozta, hogy túl sok energiája ment el a pereskedésre, holott ő maga is állatvédő, és képeivel segített az Indonéziában élő állatoknak. 
A beteges történet hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság szerencsés pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint egyelőre épeszűek maradunk és a majmot nem illeti meg a szerzői jog. Slater mindazonáltal úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik „a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.
A Naruto vs. David Slater-ügyben egyébként a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált, mivel a PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette.
Nekem erről a históriáról a következő rettenetesen ostoba vicc jutott az eszembe:
A pasas bemegy hangszerboltba és kérdi az eladót lenne-e valami eladó. A krapek mutat neki egy gitárt húr nélkül, majd belerak egy majmot, és azt „pengeti”. Valami más? – kérdi. Erre az eladó kivezeti az udvarra, mutat egy harangot nyelv nélkül, majd beletesz egy majmot, és azzal kolompol.
Mi ebből a tanulság?
Ben Húr, Kinn Kong.

Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email