Egy valódi majomparádé

MEGJELENT: 2017. szeptember 13. | SZERZŐ: László T. András

Megnyerte a brit fotós a két éve húzódó szerzői jogi pert a majomszelfi ügyében. Egy amerikai bíróság a fotósnak adott igazat, aki önként lemondott a fotóval kapcsolatos jövőbeni bevételei negyedéről a gépével véletlenül önmagát lefényképező makákó javára. 

A brit fotós 2011-ben készített fotósorozatot Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy a majom az őserdőben felkapta egyik gépét és készített magáról pár szelfit, amelyek óriási sikert arattak világszerte. A vigyorgó majmot ábrázoló felvételek az elmúlt években bejárták a világot.
David Slatert a PETA nemzetközi állatvédő szervezet perelte be, mondván, hogy a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár – idézte fel az esetet a BBC News beszámolója. Azt nem tette hozzá, kinek gurult el a gyógyszere, de tény: a PETA a perben megpróbálta elérni az állatok alapvető jogainak kiszélesítését. Slater viszont hangsúlyozta, hogy túl sok energiája ment el a pereskedésre, holott ő maga is állatvédő, és képeivel segített az Indonéziában élő állatoknak. 
A beteges történet hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság szerencsés pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint egyelőre épeszűek maradunk és a majmot nem illeti meg a szerzői jog. Slater mindazonáltal úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik „a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.
A Naruto vs. David Slater-ügyben egyébként a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált, mivel a PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette.
Nekem erről a históriáról a következő rettenetesen ostoba vicc jutott az eszembe:
A pasas bemegy hangszerboltba és kérdi az eladót lenne-e valami eladó. A krapek mutat neki egy gitárt húr nélkül, majd belerak egy majmot, és azt „pengeti”. Valami más? – kérdi. Erre az eladó kivezeti az udvarra, mutat egy harangot nyelv nélkül, majd beletesz egy majmot, és azzal kolompol.
Mi ebből a tanulság?
Ben Húr, Kinn Kong.

Megosztás