Václav Havel újra író lesz

Václav Havelt íróként fogják népszerűsíteni az őszi hónapokban a cseh általános és középiskolákban. „Célunk, hogy a diákok ne csak azt tudják, hogy Havel a cseh történelem egyik nagy személyisége volt, hanem íróként is megismerjék” – mondta Barbora Grecnerová, a kampányt megszervező prágai Václav Havel Könyvtár munkatársa. 

Kép forrása   

A három hónapos kampány során fiatal írók, színészek, youtuberek vagy bloggerek látogatnak el az iskolákba, ahol felolvasnak Havel műveiből és elbeszélgetnek a diákokkal. Az iskolák havonta két videofelvételt is kapnak hasonló tartalommal. 
Grecnerová szerint olyan Havel-művekkel ismertetik meg a diákokat, mint az Audiencia, a Vernisszázs, a Kerti ünnepély, A kiszolgáltatottak hatalma, vagy a disszidens-politikussal készült interjúkötet, a Távkihallgatás. Havel kevésbé ismert írásait is bemutatják a diákoknak, akik ismereteiket a Facebookon is megoszthatják majd egymással.  
A kampányba bekapcsolódó legaktívabb iskolák Václav Havel életét és műveit bemutató könyvcsomagokat kapnak ajándékul a volt államfő szellemi hagyatékát gondozó könyvtártól. A legaktívabb diákok pedig december 18-án, az író-politikus halálának hatodik évfordulója alkalmából a prágai könyvtárban kapnak lehetőséget, hogy elmondják gondolataikat az olvasottakról és megvitassák azokat.     
Havel jómódú polgárcsaládban született Prágában. Az egyetemre nem nyert felvételt „burzsoá” származása miatt. Ezért egy laboratóriumban dolgozott segédként, valamint taxisofőr is volt, közben a Prágai Műszaki Egyetem esti tagozatát látogatta. 1960-tól színházban dolgozott, 1963-ban mutatták be első darabját. Ebben az időben már nyíltan hirdette azt a véleményét, hogy vissza kellene térni a két világháború közötti liberális, demokratikus tradíciókhoz. A rendszerváltást követően a Cseh köztársaság elnöke, a „Visegrádi Négyek" egyik alapítója és a világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt.